FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel i Hollande su na istoj valnoj duljini

Autor: vrad
BERLIN, 22. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Angela Merkel i ja smo "na istoj valnoj duljini", rekao je u utorak Francois Hollande, a njemačka kancelarka je dodala da između njih postoji "kemija", u prigodi proslave 50. obljetnice francusko-njemačkog prijateljstva na kojoj su se dvoje čelnika počeli oslovljavati s 'ti'.

"Na istoj smo valnoj duljini", rekao je francuski predsjednik na tiskovnoj konerenciji, odgovarajući na pitanje o njihovu odnosu koji slovi kao hladan i uglavnom utemeljen na interesu.

"Možda je najbolje čuvana tajna da među nama postoji kemija", rekla je kancelarka dodavši kako "tako možemo mirno surađivati".

I Hollande i Merkel koji imaju 58 godina, podsjetili su u ponedjeljak pred dvjestotinjak mladih što su se okupili u kancelaričinu uredu, da su imali tek osam godina kada su bivši njemački kancelar Konrad Adenauer i general Charles De Gaulle potpisali Elizejski ugovor koji je 22. siječnja 1963. potvrdio francusko-njemačko prijateljstvo.

"Nije vam promaklo da ne pripadamo istim političkim strankama", rekao je također francuski predsjednik, izrazivši ipak zadovoljstvo "onime što su postigle" Francuska i Njemačka otkako je u svibnju stupio na vlast.

Hollande je spomenuo europski sigurnosni mehanizam, proračunski pakt, bankovnu uniju i njihovu "suradnju kako bi Grčka ostala u eurozoni". "Pogledajte to pa ćete vidjeti da smo na istoj valnoj duljini", istaknuo je.

Dvoje čelnika sastalo se u ponedjeljak navečer u "Lutter und Wegner", glasovitoj berlinskoj pivnici, na večeri na kojoj su, na kancelaričin prijedlog, "napokon prešli na 'ti'" pošto su mjesecima oklijevali između 'ti' i 'vi'.

"Večera je trajala dva sata i protekla je u veoma srdačnom ozračju, veoma izravnom i veoma uspješnom", rekao je blizak suradnik Francoisa Hollandea.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙