FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Alžir: "Mnogo žrtava" u vojnom oslobađanju talaca

Autor: vmrs
ZAGREB, 17. siječnja 2013. (Hina) - Alžirske su snage u četvrtak krenule u akciju oslobađanja stotina talaca koje je islamistička gerile držala u plinskom postrojenju Tinganturinu na istoku Zemlje, pri čemu su neki od njih oslobođeni, ali je u akciji bilo i mnogo žrtava, objavila je u četvrtak alžirska državna novinska agencija, a prenosi BBC napominjući da su vijesti o akciji i dalje proturječne.

Gotovo šest stotina alžirskih radnika i četvorica stranih talaca, dvojica iz Škotske, jedan iz Francuske i jedan iz Kenije, oslobođeno je akcijom alžirske vojske, javlja alžirska agencija APS. Oslobođen je i jedan Irac koji je također bio otet. On se javio svojoj obitelji, objavilo je irsko ministarstvo vanjskih poslova.

Vijesti koje, pak, prenose gerilske podatke kažu kako je poginulo najmanje 34 talaca i 14 otmičara. Gerilci su za mauretansku novinsku agenciju ANI rekli kako je i nakon vojne akcije sedmero stranih talaca još živo.

Reuters, pozivajući se na izvore bliske akciji, tvrdi da je 25 stranih talaca pobjeglo, a da ih je šest ubijeno.

Alžirski vojnici okružili su pogon kraj Amenasa koji su otmičari okupirali u srijedu, a vojska je napala dva vozila koja su pokušala izaći s te lokacije. U njima je bio nepoznat broj ljudi, a gerilci su lokalnim medijima rekli kako je alžirska vojska pucala iz zraka.

Alžirski mediji javili su u četvrtak navečer da je operacija okončana i da alžirske snage kontroliraju postorojenje, ali to se nije moglo neovisno potvrditi.

Islamisti, koje prema tvrdnjama alžirskog ministra unutarnjih poslova vodi Moktar Belmoktar, viši zapovjednik al-Kaide islamskog Magreba (AQIM), ranije su objavili da u rukama imaju 41 stranog državljana. Vjeruje se da su među njima britanski, japanski, norveški i američki državljani. Otmičari traže prekid francuske vojne intervencije protiv islamista u susjednom Maliju.

Francuski predsjednik Francois Hollande oglasio se kratkom izjavom u četvrtak navečer i kazao da talačka kriza u Alžiru pokazuje da je intervencija u Maliju bila opravdana. Kazao je da je akcija oslobađanja alžirske vojske poprimila "dramatične" razmjere, ali da nema dovoljno podataka koji bi mu dopustili pravu procjenu situacije.

Postrojenje Tingaturin nalazi se u pustinji, 40 kilometara južno od Amenasa, koji je blizu granice s Libijom, i 1300 kilometara jugoistočno od glavnog grada Alžira. Postrojenjem upravlja britanska kompanija BP zajedno s alžirskom državnom kompanijom Sonatrach i norveškim Statoilom.

(Hina) xvm ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙