FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libija, Alžir i Tunis imat će zajedničke ophodnje za nadzor granice

Autor: vrad
GHADAMES, 12. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Libija, Alžir i Tunis izvijestili su u subotu da su odlučili uspostaviti zajedničke kontrolne točke i koordinirati granične ophodnje kako bi jamčili sigurnost i borili se protiv krijumčarenja oružja i organiziranog kriminala.

Odluku su donijeli libijski premijer Ali Zeidan, alžirski Abdelmalek Sellal i tuniski Hamadi Jebali na subotnjem sastanku u Ghadamesu, na jugozapadu Libije.

Trojica čelnika obvezala su se da će "upostaviti zajedničke kontrolne točke na granici i ojačati koordinaciju i suradnju na polju sigurnosti putem zajedničkih ophodnja", po zajedničkom priopćenju. Usto će održavati redovite susrete o tom pitanju.

Čelnici su se sastali u jeku krize u Maliju - s kojim Alžir dijeli granicu - gdje se vojska uz pomoć francuskih vojnika bori protiv naoružanih islamističkih skupina.

Trojica premijera istaknula su kako je "za tu krizu nužno pronaći političko rješenje koje će se temeljiti na dijalogu različitih sastavnica malijskog društva kako bi se očuvali suverenitet i jedinstvo malijskog teritorija".

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji alžirski predsjednik je kazao da je "stanje u Maliju fenomen zbog kojega se moramo sastati kako bismo spriječili i ublažili njegove posljedice".

Libija, gdje nesigurnost raste, teško napreduje u formiranju vojske i sigurnosnih snaga radi nadzora 40.000 km duge granice na jugu i 2.000 km obale na sjeveru.

Sredinom prosinca libijske vlasti su odlučile zatvoriti granicu s Alžirom, Nigerom, Sudanom i Čadom, proglasivši jug zemlje zatvorenom vojnom zonom, zbog pogoršanja sigurnosti u regiji.

Analitičari su tu odluku tumačili kao odgovor na krizu u Maliju. Stanje u toj zemlj, čiji su sjever u lipnju zauzele naoružane islamističke skupine, pogoršava se zbog gomilanja oružja i velikog broja boraca nakon libijskog ustanka 2011., premda nema zajedničku granicu s Libijom.

Tunisko-libijska granica, gdje je u prosincu-siječnju po odluci Tripolija prijelaz Ras Jdir zatvoren na mjesec dana, također se smatra regionalnim krijumčarskim središtem.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙