FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oliver Frljić prekinuo suradnju s "Gavellom"

Autor: agrb
ZAGREB, 17. siječnja 2013. (Hina) - Zbog povlačenja plakata za predstavu "Fine mrtve djevojke" Dalibora Matanića kazališni redatelj Oliver Frljić danas je "Gavelli" otkazao suradnju na dvije predstave koje je u tom kazalištu trebao režirati ove godine, o čemu ih je obavijestio otvorenim pismom.

"Smatram nedopustivim i najgrubljim zadiranjem u slobodu umjetničkog izražavanja da se zbog javnih pritisaka jedne katoličke udruge i vjerskih portala, te na direktnu intervenciju gradonačelnika grada Zagreba uprava odlučila na ovakav potez", stoji u Frljićevom otvorenom pismu upravi Gradskog dramskog kazališta Gavella, prenesenom na stranicama kazališnog portala "Teatar.hr".

Ta odluka znakovita je u kontekstu otvorenog rata koji trenutno vode Katolička crkva i njezini različiti eksponenti protiv aktualne vlade i pokazuje nedostatak minimuma građanske hrabrosti da se pokaže da živimo u, barem nominalno, sekularnom društvu, dodaje Frljić.

U "Gavelli" je Frljić trebao režirati "Zločin i kaznu" te autorski projekt "Aleksandra Zec" o ubojstvu djevojčice srpske nacionalnosti od strane pripadnika Hrvatske vojske, koji propituje obrambeni karakter Domovinskog rata u kojem je zbog namjerno počinjene proceduralnih grešaka to ubojstvo ostalo bez adekvatnog sudskog epiloga.

Po njegovim riječima, od planirane suradnje odustaje jer svojim radom ne želi davati legitimaciju kazalištu i upravi "koji se tako lako povlače pod pritiscima jedne katoličke udruge i centara političke moći, te time zadiru u umjetnički integritet jedne predstave i njezinih autora".

Također smatra i da bi njegova interpretacija Domovinskog rata i "njegovih najsramotnijih epizoda, koja se u bitnom razlikuje od službene nacionalne historiografije i mišljenja i osjećaja većine građana ove zemlje uključivši i Katoličku crkvu", mogla izazvati sličnu situaciju.

"Budući da različite katoličke udruge, društveno prevladavajući nacionalistički sentiment, te centre političke moći ne držim meritornim za svoj rad, ne želim stvoriti situaciju u kojoj bi oni mogli o njemu odlučivati", ističe Frljić, dodajući da je "Gavella" pokazala da mu je takav tip mišljenja važniji od čuvanja integriteta i autorskih sloboda njegovih suradnika te se nada da će projekt "Aleksandra Zec" uskoro realizirati u nekom drugom kazalištu.

Iz "Gavelle" su potvrdili da su dobili Frljićevo pismo, no zasad nemaju komentar na njega.

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙