FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Netanyahu dozvolio rekordni broj novih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali

Autor: spuc
JERUZALEM, 16. siječnja 2013. (Hina/Reuters)- Izraelski premijer Benjamin Netanyahu dozvolio je rekordno širenje novih naselja na okupiranom području Zapadne obale u zadnje dvije godine nakon što je istekao njegov desetomjesečni moratorij na građenje, objavila je u srijedu skupina koja se bavi praćenjem gradnje tih naselja.

Skupina "The Peace Now" objavila je izviješće prije parlamentarnih izbora u Izraelu koji se održavaju 22 siječnja. Po tom izviješću gradnja 6676 stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali odobrena je u 2012., što je puno više nego 1607 stambenih jedinica u 2011. i nekoliko stotina u 2010. Većina država smatra ta naselja nelegalnima.

Netanyahuova politika naseljavanja "otkriva jasnu namjeru da se koriste naselja kako bi se sustavno potkopalo i učinilo nemogućim realistično i održivo rješenje izraelsko-palestinskog sukoba u obliku dvije države".

Desničarski vođa, za kojeg se očekuje da će uvjerljivo pobijediti na izborima sljedećeg tjedna, kaže da je predan stvaranju palestinske države pod uvjetom da je demilitarizirana i ne predstavlja prijetnju izraelskoj sigurnosti.

(Hina) xps ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙