FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inicijativa za ograničavanje naoružanja rizik za Obamu

Autor: vmrs
WASHINGTON, 15. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Čini se da je aerički predsjednik Barack Obama spreman kockati se u javnoj debati o kontroli osobnog naoružanja, piše u utorak Reuters.

U ponedjeljak je poslao signal da će od Kongresa tražiti zabranu vojnoga jurišnog oružja i time se upusti u riskantnu stretegiju koja će vjerojatno još više potaknuti napetost s republikancima i to u trenutku kad su osjećaji već uzburkani zbog stalnih borbi oko proračuna.

Na konferenciji za novinare u Bijeloj kući Obama je rekao kako je za 'smislenu' zabranu jurišnog naoružanja, kvalitetniju provjeru kupaca oružja i stroži nadzor spremnika s povećanim brojem metaka. Sve je to povezano s prosinačkim masakrom u osnovnoj školi u Connecticutu zbog kojega se ponovno govori o oružju.

Demokratski predsjednik zapravo igra na kartu mogućnosti da neželjene posljedice nekoga plana nadzora jurišnog oružja neće odmah upropastiti i svaki drugi prijedlog koji bi republikancima bio probavljiviji.

Ako ništa drugo, Obamin plan mogao bi otežati život demokratima koji vole oružje i koji nisu pretjerano zagrijani za zabranu jurišnog oružja. Obama treba i njihovu potporu kako bi mu prošao paket mjera koje planira predstaviti ovaj tjedan.

Obama je i na konferenciji za novinare jasno rekao kako zna da neće dobiti sve što hoće. No neki promatrači kažu da je u nadzoru naoružanja riječ o emocijama nabijenoj raspravi pa da obama riskira da zapuca previsoko i ugrozi i druge mjere koje imaju širu političku potporu.

(Hina) xvm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙