FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: najviša razina Crobexa u 15 mjeseci navodi na oprez

Autor: neba
ZAGREB, 15. siječnja 2013. (Hina) - Nakon što su jučer Crobexi dosegnuli najviše razine u 15 mjeseci, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje opreznije trgovanje, jer novih poticajnih vijesti iz domaćeg gospodarstva nema, dok se na svjetskim burzama trguje suzdržano.

Od 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju, a 1 porast Crobexa.

Crobex indeks porastao je jučer 1,78 posto, na 1.876 bodova, što je njegova najviša razina od 22. rujna 2011. godine kada je iznosio 1.877 bodova.

Crobex10 skočio je, pak, 2,05 posto, na 1.051 bod, najvišu razinu od 21. rujna 2011. kada je iznosio 1.056 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 21,4 milijuna kuna, što je oko 7 milijuna više nego u petak i najveći dnevni promet od polovice prosinca.

„Domaće tržište trenutno ne prati kretanja na inozemnim tržištima. Što se tiče nastavka trgovanja, optimistična sam, pa očekujem i dalje značajnije promete i pozitivni predznak ispred Crobexa. U fokusu bi ponovno mogla biti dionica Petrokemije, s obzirom na medijske napise o mogućoj privatizaciji te tvrtke. Ipak treba biti oprezan, te uzeti u obzir kako je Crobex porastao 7,8 posto od početka godine, pa je moguća i konsolidacija indeksa u idućim danima“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica Podravske banke.

Na listu milijunašica jučer su se uvrstile četiri dionice, a najveći je promet, 2,4 milijuna kuna, ostvaren dionicama Petrokemije. Cijena im je pritom skočila više od 8 posto, probivši se, po prvi puta od svibnja prošle godine, iznad 260 kuna.

Povlaštenom dionicom Adris grupe ostvaren je, pak, promet od 2,1 milijun kuna, uz rast cijene za 3,65 posto, na 282 kune.

Više od dva milijuna kuna prometa ostvareno je i dionicama HT-a, čija je cijena porasla 0,10 posto, na 211,22 kune.

Dionicama Valamar Adria Holdinga ostvaren je promet od 1,8 milijuna kuna, a cijena im je porasla za 2,10 posto, na 121,50 kuna.

A na svjetskim je burzama tjedan počeo opreznim trgovanjem. U ponedjeljak je na Wall Streetu Dow Jones indeks blago porastao, dok su S&P 500 i Nasdaq oslabili zbog oštrog pada cijene dionice Applea.

Na većini azijskih burzi cijene su, pak, jutros blago pale jer su ulagači oprezni zbog početka sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija i banaka koja, sudeći po očekivanjima, neće biti baš blistava.

Zbog toga i na europskim tržištima jutros vlada oprez.

„Na svjetskim tržištima posljednjih dana vlada oprez, ponajviše stoga što je u SAD-u pokrenuta rasprava o granici dozvoljenog zaduživanja države, a to uvijek unosi nesigurnost na tržište. No, kako su u posljednjih šest mjeseci najvažniji svjetski burzovni indeksi snažno porasli, korekcija cijena dionica ne bi bila neočekivana. Osim rasprave o zaduživanju u SAD-u, u fokusu ulagača bit će kvartalni poslovni rezultati kompanija“, zaključuje Maja Bešević Vlajo.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙