FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za utorak, 15. siječnja

Autor: nbrc
ZAGREB, 15. siječnja 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za utorak, 15. siječnja.

ZAGREB - Čelnici Ministarstva gospodarstva na brifingu za novinare govorit će o radnoj skupini za poslovnu klimu i privatne investicije, obnovljivim izvorima energije - popunjene kvote za solare za 2013. godinu, te zakonima i strategijama u izradi. Uz ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, prisutni će biti i pomoćnik ministra za industrijsku politiku, energetiku i rudarstvo Alen Leverić te pomoćnik ministra za konkurentnost i investicije Darko Lorencin. Nakon brifinga moguće su izjave za medije, napominju iz Ministarstva gospodarstva (9,00 sati, Ministarstvo gospodarstva, Ulica grada Vukovara 78).

KUTINA - Stožer za obranu Petrokemije na konferenciji za novinare izvjestit će o razlozima donošenja odluke o aktiviranju Stožera, odnosno događanjima koja su prethodila toj odluci. Osnovni razlog je, kako navode, namjera Vlade da prekrši Sporazum o načinu privatizacije Petrokemije iz 1998. godine. Iz Stožera napominju kako smjena pojednih članova Uprave nikada nije bila razlog za aktiviranje Stožera, no najavljuju da će i o tome govoriti na konferenciji za novinare (10,00 sati, Stožer za obranu Petrokemije, Avenija Vukovar 4).

ZAGREB - Hrvatsko tržište osiguranja i u prošloj godini bilježi pad ukupne zaračunate bruto premije - krajem prosinca 2012. ukupna zaračunata bruto premija 27 društava za osiguranje iznosila je 9,04 milijarde kuna, što je 106,5 milijuna kuna, ili 1,2 posto manje nego na kraju 2011. godine, prvi su podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) koji se temelje na podacima izravno zaprimljenim od društava za osiguranje. Prošla je godina tako četvrta godina za redom u kojem se bilježi pad hrvatskog tržišta osiguranja, odnosno pad bruto premije koji je započeo 2009. godine. Po podacima HUO-a, krajem prosinca prošle godine ukupna zaračunata bruto premija u neživotnim osiguranjima iznosila je 6,57 milijardi kuna, što je za 2 posto manje nego krajem prosinca 2011. Istodobno je bruto premija u životnim osiguranjima porasla za 1,2 posto, na 2,46 milijardi kuna. Više od polovice ukupne zaračunate bruto premije na kraju prosinca prošle godine, odnosno više od 52,8 posto čini premija triju najvećih društava za osiguranje, Croatia osiguranja, Allianza i Euroherca, od kojih je jedino Allianz na godišnjoj razini zabilježio rast premije, a time i tržišnog udjela.

ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u prosincu lani su u odnosu na studenom ostale su na istoj razini, a u odnosu na prosinac 2011. godine više su za 4,9 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). Kada se isključe cijene energije, proizvođačke su cijene na mjesečnoj razini zadržale istu razinu, a na međugodišnjoj porasle za 1,7 posto. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u prosincu su u odnosu na studeni zadržale stabilnost, a u odnosu na prosinac 2011. godine više su za 6,9 posto.Cijene po kojima se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem prodaju na stranom tržištu u prosincu su u odnosu na studeni niže za 0,2 posto, dok u odnosu na prosinac 2011. godine bilježe rast za 1,6 posto.

dežurne urednice:

prije podne: Davorka Stanešić

poslije podne: Nevenka Brčić

tel: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-adresa: gospodarstvo@hina.hr

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙