FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: štrajk u školama u Zapadnohercegovačkoj županiji

Autor: zkre
MOSTAR, 14. siječnja 2013. (Hina) - Nastava u školama Županije zapadnohercegovačke (ŽZH), sa sjedištem u Širokom Brijegu, nije započela u ponedjeljak zbog štrajka nastavnika koji se protive vladinim mjerama štednje.

Učionice u školama u ŽZH ostale su na samom početku drugog polugodišta prazne, a nije krenula ni nastava za prvaše koji pohađaju devetogodišnju osnovnu školu i kojima je, po odluci ministarstva obrazovanja ŽZH, danas trebao biti prvi dan škole jer nisu pohađali nastavu u jesenskom dijelu s obzirom da je riječ o skraćenom programu.

Na području BiH potpuno su različiti režimi odvijanja nastave ovisno o tome o kojem je entitetu odnosno županiji riječ. Tako je, primjerice, u županijama u kojima se nastava odvija po hrvatskom nastavnom planu i programu zimski raspust u isto doba kao i u Hrvatskoj, dok u županijama s bošnjačkom većinom zimski raspust traje od 1. siječnja do kraja siječnja.

Štrajk nastavnika uslijedio je nakon što je vlada smanjila izdvajanja za topli obrok te najavila nove uštede, uključujući i smanjenje plaća, pravdajući to lošim stanjem javnih financija. Predstavnici sindikata djelatnika u obrazovanju protekloga tjedna nisu pristali na vladine prijedloge ističući spremnost za nastavak razgovora.

"Sporazum nije postignut, a mi smo spremni nastaviti pregovore čim nas vlada ŽZH pozove", rekao je predsjednik Sindikata osnovnih škola ZHŽ-a Nevenko Grbavac.

Po navodima resorne ministrice Helene Lončar, novi razgovori najavljeni su za sutra, a vlada neće pristati na obećanja koja ne može ispuniti.

(Hina) xzkre/xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙