FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija dogovorila milijunske poslove s UAE - vlada

Autor: vili
BEOGRAD, 11. siječnja 2013. (Hina) - Potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić izjavio je u petak da je Srbija s Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) dogovorila poslove i ulaganja vrijedne nekoliko stotina milijuna eura.

Vučić je agenciji Beta nakon dvodnevnog posjeta Beogradu šeika Mohammeda bin Zayeda al Nahyana, prijestolonasljednika UAE, izjavio da je gost iz Emirata potvrdio spremnost da u Srbiji ulaže i u poslove koji mu neće donijeti zaradu, ali će pomoći oporavku Srbije.

Također, Vučić drži vrlo značajnim i izglede za ulaganje iz Emirata u obnovu zgrade glavnog stožera u središtu Beograda, koja je oštećena u NATO-vom bombardiranju 1999. godine.

"Srbija je s Ujedinjenim Arapskim Emiratima dogovorila poslove i investicije koje su najviše što je do sada postignuto u bilateralnim odnosima s nekom zemljom", rekao je Vučić agenciji Beta.

Prvi ugovor o investicijama iz UAE u Srbiju već ovog tjedna Abu Dhabiju potpisati ministar financija i gospodarstva Mlađan Dinkić, a riječ je o ulaganju tvrtke Al Dahra u poljoprivredne kombinate u Srbiji.

"Dogovorena su zajednička ulaganja u poljoprivredu, ali i zakup poljoprivrednog zemljišta. Od toga će veliku korist imati poljoprivreda u Srbiji, jer je u planu izrada sustava za navodnjavanje, jačanje riječnih luka, izgradnja cargo centra, a poglavito zapošljavanje većeg broja ljudi", istaknuo je Vučić.

Posjet šeika Mohammeda bin Zayeda al Nahyana Beogradu pripremilo je nekoliko njegovih timova koji su, kao prethodnica, sa srbijanskim stručnjacima analizirali mogućnosti ulaganja.

Vučić smatra da će nakon dogovora s UAE "biti posla za cijelu vojnu industriju", a očekuju se izravna ulaganja iz UAE u visoku tehnologiju i računalnu proizvodnju u Srbiji, u poduzeće Jat tehnika i u neke druge tvrtke.

Beogradskom listu Blic ministar financija i gospodarstva Mlađan Dinkić izjavio je da je šeik Mohammed bin Zayed al Nahyan izrazio je želju da uloži 150 miliona eura u proizvodnju složenih borbenih sustava, a investitori iz UAE ulaganje u Jat tehniku žele, kako tvrdi Dinkić, napraviti najveći centar za servisiranje i popravak zrakoplova u susjedstvu.

"U nedjelju potpisujemo prvi ugovor s Al Dahrom, koja će postati većinski vlasnik osam srpskih poljoprivrednih kombinata", rekao je Dinkić "Blicu", objasnivši da će Srbija imati udio od 20 posto u tim poduzećima, a investitori iz UAE posjedovat će 80 posto, što će državnom proračunu osigurati dodtnih oko 100 milijuna eura.

Najavljena je i spremnost Razvojnog fonda Abu Dhabija da odobri Srbiji najpovoljnije pozajmice, s kamatom od 0,3 ili 0,4 posto, što je ocjenjeno povoljnijim od uvjeta koje nudi Svjetska banka.

Srbijanski ministar financija i gospodaratsva Mlađan Dinkić potpisao je u petak u Moskvi s ruskim ministrom financija Antonom Siluanovom ugovor o državnom izvoznom kreditu od 800 milijuna dolara za potrebe srbijanskih željeznica. Kredit se može povlačiti idućih pet godina, po potrebi i dulje, a rok otplate je 2031. godina, uz kamatu od 4,1 posto na godišnjoj razini. Dinkić je sa svojim ruskim kolegom započeo razgovore i o realizaciji zajma od milijardu dolara za potporu državnom srbijanskom proračunu.

(Hina) xvil yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙