FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: smanjena i potražnja i ponuda

Autor: zpop
ZAGREB, 9. siječnja 2013. (Hina) - U današnjem trgovanju na Tržištu novca, prvog dana novog razdoblja održavanja obvezne pričuve, bilježimo pad ukupno prijavljene potražnje ali i ponude. Stoga je ona danas, nakon što je devet radnih dana bila viša od ukupno prijavljene potražnje, bila niža od prijavljenih iznosa potreba korisnika.

Tako je ukupno prijavljena potražnja danas iznosila 232,71 milijun kuna ili za oko 62,3 posto manje no u utorak.

Istodobno se na strani ponude našlo 162,71 milijun kuna, ili za oko 75,5 posto manje no dan ranije.

Najviše je danas, u iznosu od 77,71 milijun kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica a pritom je kamatna stopa snižena sa 0,65 na 0,49 posto.

Također je plasirano i 5 milijuna kuna ročnih plasmana na rok od tjedan dana uz kamatnu stopu od 0,8 posto.

Ukupan kunski promet na Tržištu novca dosegao je tako danas 82,71 milijun kuna, a pritom je 80 milijuna kuna ponude, zbog kreditnih ograničenja sudionika, ostalo neiskorišteno. Prosječna kamatna stopa ostal je nepromijenjena na 0,51 posto.

„Prvi je dan novog razdoblja održavanja obvezne pričuve i potražnja za novcem je porasla, a kamatne stope su neznatno rasle. Ponuda je bila manja od potražnje, ali iz ponude nisu iskorištena sva sredstva zbog limita sudionika. Prosječna dnevna kamatna stopa iznosila je 0,51%.“ navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina)xzpop yzpop

An unhandled error has occurred. Reload 🗙