FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bandić darivao djecu i mlade u Kući sv. Josipa

Autor: mbuj
HRVATSKI LESKOVAC, 8. siječnja 2013. (Hina) - Djecu i mlade u Kući sv. Josipa za nezbrinutu djecu u Hrvatskome Leskovcu danas je, tradicionalno u povodu blagdana, posjetio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima te im tom prigodom darovao računalo, igračke i slatkiše.

Predstojnica Kuće sv. Josipa za nezbrinutu djecu, časna sestra Katarina Pišković zahvalila je u ime djece gradonačelniku Bandiću na posjetu i na pomoći u legalizaciji njihova doma. Zahvalila mu je i na 35.000 kuna koje su dobili u Caritasovoj akciji, kada je na tradicionalnoj kavi prikupljao novac za potrebite, dodajući da su taj novac uložili u popravak krova koji se urušavao.

Predstojnica Kuće sv. Josipa za nezbrinutu djecu istaknula je kako im gradonačelnikova potpora i pomoć te pomoć dobrotvora mnogo znače. "Dat će dragi Bog da ovu djecu odgojimo u zdrave, plemenite, odgovorne mlade ljude koji će biti i bogoljubni i domoljubni, i nadam se da će oni ovoj zemlji biti na ponos", rekla je časna sestra Katarina Pišković.

Gradonačelnik Bandić naglasio je kako je najveću blagodat koju Bog može čovjeku da dariva i da bude darivan.

"Na tom tragu mi smo tradicionalno ovdje - hvala vam što skrbite za djecu i mlade i hvala vam na tom promicanju dobra, ljubavi, a mi smo pozvani svi skupa da vam pomognemo u tome", poručio je časnim sestrama gradonačelnik. Dodao je kako djela govore više od riječi te da svake godine vidi djecu godinu dana stariju i uspješniju - završavaju škole i fakultete i zapošljavaju se.

Predstojnica Kuće sv. Josipa za nezbrinutu djecu podsjetila je kako Kuća ima dugu povijest te da se časne sestre brinu o djeci od 1918. Trenutačno u Kući boravi 29 djece, uglavnom školske dobi. U Kući je jedna djevojčica predškolske dobi, jedanaestero pohađa osnovnu školu, devetero srednju školu, šest je studenata, a dvojica mladića završila su školovanje i sada se za njih traži posao kako bi se mogli osamostaliti.

Istaknula je kako su časne sestre sretne što mogu pomoći djeci koja ne mogu živjeti u svojoj obitelji.

"Naša utemeljiteljica majka Marija Terezija nam je rekla da želi da mi ne budemo djeci odgajateljice nego majke", rekla je i poručila da časne sestre žele djeci na neki način zamijeniti obitelj.

Kuću financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, ali taj im novac nije dostatan te uz pomoć dobrih ljudi i donacija idu naprijed, rekla je, dodajući kako je velik problem što žive u kući građenoj 1920., bez temelja i vlažnoj, te da ovih dana razmišljaju o tome da se nešto pokrene i dograde nove zgrade kako bi se djeci omogućili bolji uvjeti za njihov rast.

Djeca su gradonačelniku Bandiću i njegovim suradnicima odsvirala nekoliko pjesama na tamburicama. Časna sestra Katarina Pišković rekla je da su prije dvije godine pokrenuli akciju u kojoj su skupljali novac za tamburice. Zahvaljujući donatorima, među kojima je bio i grad Zagreb, koji se uključio s 5000 kuna, tamburice su kupljene te djeca već pola godine uče svirati.

(Hina) xbma ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙