FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčki zastupnici izbačeni zbog istrage o utaji poreza

Autor: vmrs
ATENA, 7. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Parlamentarna većina krhke grčke vladajuće koalicije u ponedjeljak je dodatno smanjena jer je najmanja stranka izbacila dvojicu zastupnika koji su poduprli istragu o tome kako se čelnik vladajuće stranke ponašao s popisom mogućih utajivača poreza.

Zastupnici stranke demokratske ljevice Odysseas Vouduris i Paris Moutsinas poduprli su zahtjev oporbene Syrize da se istraži uloga socijalističkoga čelnika Evangelosa Venizelosa u skandalu u vezi s tzv. "Lagardičinom listom" na kojoj su imena Grka koji su novac iznijeli iz zemlje.

Christine Lagarde šefica je Međunarodnog monetarnog fonda, a u vrijeme objavljivanja popisa bila je francuska ministrica financija. Popis je postao simbol i utaje poreze koja je dijelom odgovorna za grčku krizu, i nesklonosti vlasti da goni utajivače.

"Danas je jasno da ta dvojica zastupnika imaju ne samo drukčije mišljenje, nego i podupiru drukčiji politički plan", kaže se u stranačkome priopćenju koje je potvrdilo njihovo izbacivanje iz stranačke parlamentarne skupine.

Nakon izbacivanja te dvojice, koalicija sad ima 164 od 300 zastupnika.

Lagardičina lista i propust više uzastopnih vlada da istraži imena s toga popis, izazvala je gnjev običnih Grka pogođenih mjerama štednje jer nijedna vlast ništa nije učinila da suzbije utaje poreza među pripadnicima imućne elite.

Vlada premijera Antonisa Samarasa odbila je poziv da se istraže optužbe da Venizelos, nekadašnji ministar financija i čelnik PASOK-a nije učinio dovoljno u borbi protiv navodnih utaja poreza. Vlada se umjesto toga usredotočila na ulogu Venizelosova prethodnika na mjestu ministra financija Georgea Papaconstantinoua.

Grčka je vlada popis dobila od francuskih vlasti 2010., ali se o Lagardičinoj listi malo znalo dok lani i službeno nije objavljeno da ona postoji.

(Hina) xvm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙