FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 7. siječnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

PULA - Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić izjavio je sinoć, da se, nakon što je SDP podržao kandidaturu Damira Kajina za istarskog župana na idućim lokalnim izborima, još uvijek nije čuo s predsjednikom SDP-a i premijerom Zoranom Milanovićem, te da Milanović treba dobro razmisliti koga je podržao kao kandidata za istarskog župana. "S njim se nisam čuo, a već sutra na sjednici Predsjedništva IDS-a zamolit ću svoje kolege da me do daljnjeg oslobode obveze prisustvovanja koalicijskim sastancima, jer se želim u cjelosti posvetiti europskim izborima u koje namjeravam krenuti u lipnju ove godine", istaknuo je Jakovčić gostujući večeras u emisiji HTV-a "Tema dana". Dodao je kako ujedno želi pomoći IDS-ovom kandidatu za župana Valteru Flegu da pobjedi na izborima za župana. Time će, najavio je, pitanje Vlade i vladajuće Kukuriku koalicije te koordinacije u koaliciji prepustiti nekom drugom stranačkom kolegi. "Milanović i ja imat ćemo prilike razgovarati i biti zajedno. Ako baš nešto pođe po zlu, ja sam tu jer želim pomoći", naglasio Jakovčić. No, dodao je, mislim da je bolje da do lokalnih izbora pauziramo. Predsjednik IDS-a je dodao kako je upravo on, a ne Kajin, s Milanovićem prošao cijelu Hrvatsku, bodrio je građane da glasaju za Milanovića čineći to - rekao je - "iskreno i pošteno". Jakovčić smatra da bi nakon svega što je čuo i vidio, Milanović trebao ozbiljno razmisliti i razgovarati s Damirom Kajinom. "Kajin je taj koji govori kako je mafija na vlasti u Istri. Ta ista mafija sam ja, a upravo sam ja pomogao Milanoviću da postane premijer u ovoj zemlji. Nadam se da se neće ocijeniti da je mafija dovela na vlast Milanovića u Hrvatskoj", izjavio je Jakovčić, osvrnuvši se na Kajinovu izjavu u jučerašnjoj emisiji HTV-a "Nedjeljom u 2" kako Istra neće biti Kalabrija ili Sicilija, i njome se neće upravljati kao mafijom. Najavio je kako ovih dana kreću pregovori s istarskim HNS-om, te da je priča "o nekoj sveistarskoj koaliciji protiv IDS-a prvog dana pala u vodu".

ZAGREB - Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović istaknuo je kao Božićnu poruku, u kontekstu gospodarske krize u Hrvatskoj u kojoj i pravoslavni vjernici dočekuju Božić, kako su problemi našeg društva, uz ostalo, u velikoj moralnoj krizi i u naglašenom egoizmu, a vezano za polemike o predloženom modulu spolnoga odgoja u školama, ocijenio je da se pojavljuje tendencija koja je u sukobu s kršćanskim moralom. "Ja sagledavam jedan možda ozbiljniji problem da se jedna psihološka promjena treba dogoditi kod ljudi. Naime, da se osjeti ljubav prema radu, prema stvaralaštvu. Mislim da je veoma važna činjenica da se nalazimo i u dosta velikoj moralnoj krizi, pogotovo ako se osvrnemo na taj opći problem korupcije u našem društvu. U većini slučajeva je dosta naglašen egoizam, i u tom ponašanju ima dosta razloga za krizu u kojoj se nalazimo", rekao je u intervju za sinoćnji Dnevnik Nove TV mitropolit Jovan. Komentirajući aktualnu žestoku polemiku o modulu spolnoga odgoja u školama u Hrvatsko između ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića te predstavnika Katoličke crkve i različitih nevladinih udruga, mitropolit Jovan je ocijenio kako se "pojavljuje određena tendencija koja je u sukobu s kršćanskim moralom". Vezano za budućnost života ljudi i u Hrvatskoj i u okruženju, mitropolit Jovan zaključio je kako bi, prije svega, trebalo pomoći izbjeglicama da se vrate svojim državama jer su svi oni u teškoj situaciji, bez obzira na nacionalnu i vjersku razliku.

PULA/ZAGREB - Saborski zastupnik i kandidat za istarskog župana na lokalnim izborima Damir Kajin jučer je u emisiji "Nedjeljom u 2" kazao kako i dalje živi vrijednosti koje je živio proteklih 23 godine koliko je bio u IDS-u te da razilaženje između njega i Jakovčića nije počelo u posljednjih par mjeseci, već odavno, obzirom da je dolaskom Sanadera za premijera Jakovčić krenuo definitvno prema njemu, dok je on Kajin pokušavao držati IDS u opoziciji. Odgovarajući na pitanje voditelja zašto je odlučio istaknuti kandidaturu za župana izvan IDS-ovih redova naglasio je kako je to učinio jer "da je to kojim slučem učinio jučer bilo bi rano a da je to učinio sutra bilo bi pak kasno". "Jednostavno ne želim se prekosutra probuditi i pogledati se u ogledalo sa spoznajom da nisam učinio ništa jer nisam od onih koji će, popu Ivana Jakovčića, pustiti bradu i rušiti vladu" - kazao je Kajin ponovivši kako je Istra zrela za promjene te kako vlast treba vratiti narodu. Po njegovim riječima građanima želi ponuditi politiku jednakih šansi i želi zaustaviti autokraciju u Istri imajući u vidu, kako je rekao "da Istrom upravlja Ivan Jakovčić i njegovi gradonačelnici koji trenutno kontroliraju više od dvije milijarde kuna javnog novca". Ustvrdivši kako je pitanje da li bi Zoran Milanović uopće koalirao s IDS-om da nije bilo njega, Kajin je ustvrdio kako je potpora SDP-a njegovoj kandidaturi za župana dobrodošla jer je očito da je i ta stranka, kako je rekao, "svjesna činjenice kako ne može više poduprijeti upravu koja je sama sebi svrha i koja nije prvenstveno na usluzi svim građanima".

VINKOVCI - Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske iz Vinkovačko-srijemske županije (UMDDRH) oštro se protivi najavama o službenom uvođenju dvojezičnosti i ćiriličnog pisma za grad Vukovar i ostale gradove i općine u kojima je izvršena srpska agresija. Udruga u sinoćnjem priopćenju ističe kako uvođenje dvojezičnosti u gradove i općine te u Vukovar - u kojem je u velikosrpskoj agresiji živote izgubilo na tisuće stanovnika, a još uvijek se traga za više od 300 nestalih osoba, i iz kojeg su svi oni koji nisu slijedili velikosrpsku politiku protjerani, raseljeni, a za vrijeme okupacije ubijeni mnogi nesrbi - nije korak prema poštivanju prava nacionalnih manjina. Naprotiv, to je korak prema potvrdi da se agresija i zločini isplate, korak prema novim podjelama i nesnošljivostima u gradu Vukovaru i ostalim gradovima gdje žele uvesti dvojezičnost, ističe se u priopćenju vukovarsko-srijemske organizacije Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske. Iz Udruge podsjećaju kako su Vukovar branila 92 maloljetna dragovoljca, a 46 ih je poginulo ili ubijeno, među kojima je i najmlađa zrtva ubijena na Ovčari, 16-godišnji Igor Kačić.

RIJEKA - Za sada nepoznati počinitelj provalio je u Svetište Majke Božje na Trsatu, te ukrao veću količinu zlatnog nakita, doznaje se sinoć iz primorsko-goranske Policijske uprave. Očevidom koji je završio sinoć, utvrđeno je kako je otuđen uglavnom zlatni nakit vrijedan više desetaka tisuća kuna. U svetište je provaljeno u noći sa subote na nadjelju. Policija traga za razbojnikom, navode iz PU primorsko-goranske.

(Hina) xtdel ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙