FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ulagači na oprezu, dolar stabilan prema euru

Autor: gple
LONDON, 4. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Dolar se u petak stabilizirao prema euru na međunarodnim tržištima valuta jer su se ulagači odlučili za oprez nakon što je najnovije vladino izvješće pokazalo ravnomjerno zapošljavanje u SAD-u u prosincu a iz središnje banke stigle su naznake moguće obustave monetarnih poticaja za gospodarstvo.

Euro je tako ostao gotovo nepromijenjen prema dolaru i njime se trgovalo po 1,3042 dolara. Nakon objave izvješća američke vlade o zapošljavanju u prosincu nakratko je poskočio na 1,3058 dolara.

Zelena je novčanica istodobno nakratno dosegnula najvišu razinu prema jenu od srpnja 2010., od 88,40 jena, da bi se naknadno stabilzirala na 87,79 jena, što znači da je u plusu 0,6 posto.

Izvješće o zapošljavanju pokazalo je da su američki poslodavci u posljednjem mjesecu prošle godine neto otvorili 155 tisuća novih radnih mjesta, nešto manje u odnosu na naviše revidirani podatak za prethodni mjesec od 161 tisuću neto otvorenih novih radnih mjesta. Nakon revizije stopa nezaposlenosti ostala je nepromijenjena na 7,8 posto.

"Najvažnije je to što su najnoviji podaci o stopi nezaposlenosti u protekla četiri mjeseca više-manje ujednačeni, pa usprkos solidnom povećanju zaposlenosti stopa nezaposlenosti nije smanjena", ističe Alan Ruskin iz Deutsche Banka.

Moglo bi se reći da će ti podaci omogućiti odgodu dokončanja programa kvantitativnog ublažavanja američke monetarne politike ali i da su solidni kada je u pitanju poticanje sklonosti rizičnoj imovini i blago će pritisnuti dolar, predviđa Ruskin.

Nedavno objavljen zapisnik s prošlog sastanka odbora američke središnje banke za monetarnu politiku pokazao je pak da pojedini dužnosnici razmatraju mogućnost usporavanja ili čak ukidanja programa kupnje do kraja godine kojim je Fed nastojao ojačati likvidnost i poduprti rast.

U prosincu je Fed također objavio da iz istog razloga namjerava zadržati ključne kamatne stope nadomak nuli, sve dok stopa nezaposlenosti ne klizne na 6,5 posto a srednjoročne procjene inflacije ne premaše 2,5 posto.

Ulagači će sada preusmjeriti pozornost prema novim podacima iz SAD-a koji će im pružiti jasnije smjernice o stanju u najvećem svjetskom gospodarstvu, poput industrijskih narudžbi i indeksa menadžera nabave za uslužni sektor.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙