FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CROMA: politika plaća u javnom sektoru kontraproduktivna

Autor: dduk
ZAGREB, 4. siječnja 2013. (Hina) - Dosadašnja politika plaća menadžera u javnom sektoru kontraproduktivna je te je to jedan od razloga zbog kojeg javna poduzeća i ustanove ne napreduju, ocjenjuje predsjednik Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA Vladimir Ferdelji.

Primanja članova poslovodstava u javnom sektoru niža od onih u privatnom pridonose tome da sposobni menadžeri zaobilaze javni sektor što otvara prostor manje sposobnima, kazao je Ferdelji u razgovoru za Hinu.

Dodaje da suboptimalna kadrovska rješenja rezultiraju puno većim štetama nego što bi ih donijele veće menadžerske plaće.

Ferdelji smatra da plaće menadžera u javnom sektoru nisu previsoke, ali da postoje bolja rješenja od Vladina prijedloga njihova povećanja, a slaže se i da Vlada nije najsretnije odabrala tajming za svoj prijedlog.

Vlada je istupila s prijedlogom povećanja plaća (dijela dužnosnika u javnim službama) nakon višemjesečnih pregovora sa sindikata koji su donijeli smanjenje materijalnih prava zaposlenih u javnom sektoru pa je stoga razumljiv revolt sindikata, kaže Ferdelji.

Drži da povećanje plaća menadžerima mora biti vezano uz jasne ciljeve i njihovo postizanje, kao i uz zadane rokove te mu se čini da je to u Vladinom prijedlogu izostalo.

Komentirajući jedno od Vladinih objašnjenja podizanja plaća prema kojem menadžere u javnom sektoru čekaju povećani napori u reformi organizacija kojima su na čelu, kaže da bi za honoriranje tog povećanog napora primjereniji bio bunusni sistem koji se primjenjuje za nagrađivanje menadžerskog uspjeha u konkretnom projektu.

Ma koliko potrajalo, restrukturiranje je jednokratni posao te na njega može biti primijenjen sistem bonusa, pri čemu treba jasno odrediti cilj i i iznos nagrade, smatra Ferdelji.

Predsjednik CROME smatra da su plaće u javnom sektoru pod utjecajem organizacijska strukture koja nije optimalna i koju prati niska produktivnost. Mišljenja je da bi ukupni iznos za plaće u javnom sektoru trebalo smanjiti, a povećati pojedinačne iznose plaća za što je ključno podići produktivnost što se može ne samo smanjivanjem broja zaposlenih nego i povećanjem opsega njihovih poslova.

Povod razgovora s čelnikom CROMA-e je jučerašnji zakonski prijedlog Vlade prema kojem bi se povećao koeficijent za izračun plaća ravnateljima zavoda za zdravstveno i mirovinsko osiguranje te njihovim zamjenicima i pomoćnicima. Prema Vladinu prijedlogu, dužnosnicima istog ranga postali bi ravnatelji Zavoda za posredovanje pri zapošljavanju, Središnjeg registra osiguranika te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU te njihovi zamjenici i pomoćnici.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić obrazložio je da se povećanje plaća i usklađivanje statusa dužnosnika predlaže zbog značajne uloge ustanova kojima su na čelu i povećanog opsega poslova u predstojećim reformama i obvezama vezanim za ulazak Hrvatske u EU.

Vladin prijedlog i Mrsićevo obrazloženje naišli su na žestoku osudu dijela sindikata koji podsjećaju da bi plaće rukovoditelja bile povećane usporedo sa smanjenjem plaća većine zaposlenika.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙