FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka nezaposlenost blago porasla u prosincu

Autor: gple
BERLIN/ZAGREB, 3. siječnja 2013. (Hina) - Broj nezaposlenih Nijemaca povećao se u prosincu, izvijestio je u četvrtak državni statistički ured, ukazujući na slabašni gospodarski rast u kontekstu krize u eurozoni.

Desezonirani broj nezaposlenih u Njemačkoj porastao je u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu za tri tisuće, na ukupno 2,942 milijuna. Odgovarajuća stopa nezaposlenosti ostala je nepromijenjena na 6,9 posto, izračunali su u Destatisu.

Politički važniji broj nezaposlenih koji ne uključuje sezonski uvjetovane faktore uvećan je pak za 88 tisuća u odnosu na prethodni mjesec, pa je bez posla bilo 2,84 milijuna Nijemaca. Odgovarajuća stopa nezaposlenosti porasla je za 0,2 postotnog boda i iznosila je 6,7 posto.

"Njemačko gospodarstvo već dulje od godinu dana bilježi slabašan rast", podsjećaju u BAA, podsjećajući da je u trećem tromjesečju zabilježena stopa rasta od samo 02, posto, nakon 0,3 posto u drugom i 0,5 posto u prvom tromjesečju.

"Na kraju godine osjetno su se pogoršale ocjene stanja u anketama koje provode instituti ifo i ZEW, pa valja očekivati blago smanjenje gospodarskih aktivnosti u četvrtom tromjesečju", napominju u BAA.

Gospodarsku slabost obrazlažu "recesivnim virom koji je usisao velike dijelove eurozone nakon durpske dužničke krize".

U samoj Njemačkoj ta se slabost očituje padom investicija pa je industrijska proizvodnja smanjena a ulogu faktora stabilnosti odigrala je osobna potrošnja, iako u posljednje vrijeme i ona slabi, upozoravaju.

Na konferenciji za novinstvo predsjednik BAA Frank-Juergen Weise kazao je da će nova godina biti teška za njemačko tržište rada. "Držimo ipak da dramatičnih šokova neće biti i opravdana su očekivanja poboljšanja nakon 2013.".

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙