FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pakistan odlobodio još nekoliko talibana - dužnosnik

Autor: slek
ISLAMABAD, 31. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Pakistan je oslobodio još četiri zatočena afganistanska talibana, rekao je u ponedjeljak vladin dužnosnik, što je još jedan znak da Islamabad podržava napore da se otpočnu formalni mirovni pregovori s ovom militantnom skupinom.

Afganistan vrši pritisak na Pakistan da oslobodi talibane koji mogu poduprijeti pomirbu prije nego se povuče većina borbenih snaga NATO-a prije kraja 2014.

"Pakistan je oslobodio četiri talibanska zatvorenika", rekao je pakistanski dužnosnik agenciji Reuters.

Bivši ministar pravosuđa Mullah Nooruddin Turabi i još trojica su oslobođeni, rekao je dužnosnik.

Pakistan je posljednjih tjedana oslobdio niz srednje rangiranih talibana.

Visoki afganistanski dužnosnik rekao je Reutersu ovoga mjeseca kako Pakistan iskreno podupire afganistanski mirovni proces i da dijeli ciljeve Kabula o preobražaju talibanske pobune u politički pokret.

Pakistan kao regionalna sila je ključan za napore SAD-a i Afganistana za uspostavu stabilnosti Afganistana, što je hitna zadaća koju treba obaviti prije okončanja američke borbene misije 2014.

Moćni šef pakistanske vojske učinio je pomirenje zaraćenih frakcija u Afganistanu prioritetom, rekli su pakistanski vojni dužnosnici i zapadni diplomati Reutersu, što je najjasniji signal do sada da Islamabad ozbiljno podržava mir.

General Ashfaq Kayani, najmoćniji čovjek u Pakistanu, podržava dijalog djelomice zbog straha da bi završetak američke borbene misije u Afganistanu mogao osnažiti žilavu pobunu koja se kreće s obje strane zajedničke granice, prema zapovjednicima iz te regije.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙