FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moguć skorašnji susret predsjednika Srbije i Kosova

Autor: vili
BEOGRAD, 31. prosinca 2012. (Hina) - Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga pozitivno je odgovorila na poziv svoga srbijanskog kolege Tomislava Nikolića da se uskoro susretnu, a budući su obje strane o tome izvijestile i Bruxelles, za očekivati je da će se Nikolić i Jahjaga sastati na neutralnom tlu ubrzo nakon idućeg susreta predsjednika vlada dviju država, izvijestili su u ponedjeljak beogradski mediji.

Nikolić je u razgovoru za srbijanski list "Politika" u ponedjeljak rekao da je prije dvadesetak dana Jahjagi uputio poziv za susret i sa svojom nakanom upoznao i Bruxelles, a ubrzo potom iz ureda Jahjage stigla je službena potvrda da je ona pozitivno odgovorila na tu incijativu i da je u kontaktu s Bruxellesom.

Nikolić je rekao da je o pozivu izvijestio visoku predstavnicu EU Chaterine Ashton i povjerenika za proširenje EU Štefana Fuelea, te je ocijenio kako je manje važno gdje bi bio održan taj susret, ali da bi kao mjesta sastanka možda trebalo izbjeći i Beograd i Prištinu.

"Što se mene tiče, mogu ići u Prištinu i u parlamentu predočiti platformu" (državnog vrha Srbije za Kosovo), rekao je srbijanski predsjednik.

Glasnogovornik kosovske predsjednice potvrdio je da je ured srbijanskog predsjednika predložio susret njih dvoje, te da su i visoki dužnosnici EU kontaktirali predsjednicu Kosova glede mogućnosti i modela susreta Nikolića i Jahjage.

"Jahjaga je sugerirala čelnicima EU da organiziraju i posreduju u prvom sastanku između predsjednice Republike Kosovo i predsjednika Republike Srbije i taj bi se susret održao nakon idućega susreta premijera Kosova i Srbije", izjavio je glasnogovornik kosovske predsjednice kako ga u ponedjeljak navode beogradski mediji.

Iako su obje strane potvrdile da su u kontaktu sa Bruxellesom, zasad se nitko od dužnosnika EU nije službeno očitovao o mogućnom susretu dvoje predsjednika.

(Hina) xvil yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙