FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina prisiljava obitelji da skrbe za stare

Autor: vrad
PEKING, 29. prosinca 2012. (Hina/AFP) - Kina jedonijela zakon o zaštiti starijih osoba koji određuje da djeca moraju "često posjećivati" svoje ostarjele roditelje.

Zakon koji je odobrio Narodni kongres stupit će na snagu 1. srpnja, piše na mrežnoj stranici kineske vlade. "Članovi obitelji koji žive odvojeno od starijih moraju ih često posjećivati", ističe se u tekstu koji ipak ne spominje kakve će se sankcije primjenjivati na one koji budu kršili taj zakon ni koliko česti moraju biti ti posjeti.

No zakon kaže da starije osobe mogu zatražiti pomoć vlasti ili podići tužbu ako se budu kršila njihova prava i interesi.

Zakon usto obuhvaća odredbe o obiteljskim sukobima i predviđa obvezu financijskog pomaganja i stambenog zbrinjavanja te sankcije za one koji iskorištavaju starce, ne pomažu im ili im brane da se vjenčaju.

Ova izmjena zakona događa se u času kada se Kina mora sučeliti s problemom sve starijeg stanovništva, nakon tridesetogodišnje politike jednog djeteta.

Koncem 2011. u Kini je bilo više od 184 milijuna stanovnika starijih od 60 godina, što je 13,7 posto stanovništva, po podatcima službene agencije Xinhue koja se poziva na službene statistike. U 2013. takvih će biti više od 200 milijuna, po istom izvoru.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙