FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15.30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 28. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović istaknuo je danas da će zdravstveni odgoj nastaviti provoditi takav kakav jest te da je njegovo uvođenje u osnovne i srednje škole najbolja odluka koje je donijelo mjerodavno ministarstvo u prvoj godini mandata. "Zdravstveni odgoj ide dalje takav kakav jest", bio je kratak odgovor ministra Jovanovića na pitanje novinara je li pročitao da je u "Novom listu" savjetnik predsjednika Republike za vjerske zajednice Stjepo Bartulica rekao kako se dobrim dijelom slaže s kritikama udruge Grozd na zdravstveni odgoj. Ministar je potvrdio da je pročitao tekst te dodao kako svako jutro pročita sve tiskovine koje izlaze i zbog toga ustaje ranije nego ostali. Nakon što je novinarima predstavio rad Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) u prvoj godini mandata koja je sažeta i u kratkom filmu prikazanu novinarima, a koji je potpuno izrađen u ministarstvu i ne košta ni kune, ministar je odgovorio i na nekoliko novinarskih pitanja, među kojima i na ona o zdravstvenom odgoju. Na molbu novinara osvrnuo se i na izjavu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da je "uvođenje zdravstvenog odgoja uvod u ukidanje vjeronauka u školama", kazavši kako je "stvarnost zapravo suprotna". Jer, rekao je Jovanović, kada bi se zdravstveni odgoj uveo kao izborni predmet, onda bi iz škola vjerojatno nestalo vjeronauka. Dodao je da uvođenjem zdravstvenog odgoja "zapravo pomaže da vjeronauk ne bude ukinut". Ministar Jovanović je spomenuo i kritike upućene MZOS-u u prvoj godini mandata, među kojima je i ona zbog smanjenja plaća učiteljima i nastavnicima, za što su, rekao je, odgovorni sindikati. Tu su i kritike na izmjene i dopune zakona o znanstvenoj djelatnosti koje će, najavio je, uskoro ponovno u saborsku proceduru, te kritike da još nije počela raditi sportska inspekcija, a razlog tome je, kazao je, poštivanje zakonske procedure.

ZAGREB - HDZ je danas ponovno zatražio da se zdravstveni odgoj u škole uvede kao izborni predmet, naglasivši da Vlada "nametanjem ovakvog programa zdravstvenog odgoja sebe stavlja iznad ustavnog i međunarodnog prava, jer demonstrira netoleranciju i prema roditeljima i prema institucijama koje se brinu o odgoju i obrazovanju najmlađih". Stranka je u priopćenju pozdravila uvođenje zdravstvenog odgoja u škole, ali i zatražila prethodnu stručnu recenziju predloženih programa te provođenje javne rasprave. "HDZ se zalaže za pravo izbora, kako bi roditelji, sukladno svom vrijednosnom sustavu, imali pravo na izbor programa kojega će pohađati njihova djeca", dodaje se. HDZ ističe kako Ustav roditeljima jamči slobodu odlučivanja o odgoju djece. "Nametanjem ovakvog programa zdravstvenog odgoja, Vlada sebe stavlja iznad ustavnog i međunarodnog prava, jer demonstrira netoleranciju i prema roditeljima i prema institucijama koje se brinu o odgoju i obrazovanju najmlađih", navode iz HDZ-a, koji smatra da je odnos Vlade i ministra obrazovanja Željka Jovanovića prema kardinalu Josipu Bozaniću i Crkvi neprimjeren i uvredljiv za mnoge vjernike". "Apeliramo na snošljivost i kulturu dijaloga s roditeljima, Katoličkom Crkvom, ali i ostalim vjerskim zajednicama, te drugim društveno relevantnim čimbenicima u Republici Hrvatskoj, a koje Vlada i ministar obrazovanja Željko Jovanović svojim izjavama derogiraju", kažu u HDZ-u.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović ocijenio je da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) u prvih godinu dana otkako ga vodi sa svojim suradnicima bilo jedno od najotvorenijih i najtransparentnijih ministarstva u Vladi, što je potvrdio i GONG, te da je njegov rad obilježila inovativnost, poduzetništvo i znanje. Ministarstvo je bilo i učinkovito u upravljanju zgradom u kojoj se nalazi te se uštedjelo više od pet milijuna kuna, štedljivo je bilo i na reprezentaciji koja je smanjena za 300 posto, rekao je ministar Jovanović na susretu s novinarima na kraju ove kalendarske godine na kojemu je sažeo i rezultate rada MZOS u prvoj godini njegova ministarskoga mandata. Dodao je kako je MZOS bio učinkovit i kada je riječ o administraciji te tako 288 zaposlenih, a za to su sistematizirana 363 mjesta, brine za 89.302 osobe zaposlene u sustavu znanosti, obrazovanja i sporta. Jovanović je podsjetio da su u trenutku preuzimanja dužnosti on i njegova tadašnja zamjenica Marija Lugarić kao svoju bitnu zadaću i cilj postavili da sustav obrazovanja bude uspješniji i kvalitetniji. Uz napomenu da je tada oblikovano i 30 točaka koje Ministarstvo namjerava ostvariti u četiri godine mandata, ministar je istaknuo da je prve godine ostvareno 12 točaka. Usvajano je i 10 zakonskih akata i prijedloga, među kojima su i zakoni o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Zakon o izmjenama Zakona o prosvjetnoj inspekciji, Zakon o sportskoj inspekciji, Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o Hrvatskoj zakladi za znanost, Prijedlog zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi. Jovanović je izdvojio i rad na izradi Nacionalne strategije razvoja obrazovanja koja bi trebala biti gotova do 1. srpnja 2013., odnosno do ulaska Hrvatske u EU. Konačni cilj nam je da imamo potpuno novu školu, izjavio je Jovanović.

ZAGREB - Šesteročlanoj obitelji hrvatskog branitelja Zdravka Radovića, koja se zbog nemogućnosti plaćanja podstanarstva morala iseliti, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević u njegovo ime uručila je danas ključeve gradskog stana u Novom Jelkovcu i zaključak o njegovom privremenom korištenju. Odlukom gradonačelnika Milana Bandića obitelj Radović stan će koristiti šest mjeseci na temelju Ugovora o privremenom korištenju stana sa zaštićenom najamninom. U međuvremenu gradonačelnik će zajedno sa zagrebačkom HVIDR-om i Ministarstvom branitelja za nesretnu obitelj nastojati pronaći trajno stambeno rješenje. Zamjenica gradonačelnika Pavičić Vukičević rekla je kako ispunjavaju božićno obećanje koje su dali i kako bi obitelj Radović imala kvalitetnije uvjete za život s obzirom na tešku bolest majke te četvoro djece. Dodala je kako će obitelji Radović pomoći i u opremanju stana i uz najbolje želje izrazila nadu da za njih dolaze bolji dani te najavila da će i dalje raditi na trajnom rješavanju njihovog stambenog zbrinjavanja. Članovi obitelj Radović presretni su i zahvalili su svima koji su im pomogli u pronalaženju privremenog smještaja i što imaju krov nad glavom. Pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco rekao je da ima velik broj branitelja koji dolaze tražiti pomoć u rješavanju stambenog pitanja, a nalaze se na listi za socijalne stanove te oni temeljem gradske odluke dobivaju prioritet i dodatne bodove. Dodao je i da Grad rješava stambeno pitanje Hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) s područja Zagreba dodjelom zemljišta za izgradnju obiteljskih kuća, uz uvjet da imaju kredit Ministarstva branitelja.

RIJEKA - Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel ocijenio je danas kako je protekla godina bila teža od očekivanja, ali je unatoč tome nastavljena provedba investicijskog ciklusa u sklopu grada. Tako je 2012. iz gradskog proračuna ili iz financijskih sredstava komunalnih društava uloženo više od 200 milijuna kuna u razne projekte, rekao je gradonačelnik. Samo u velike investicijske zahvate, poput izgradnje vodovodne i oborinske mreže, uloženo je 55 milijuna kuna, u izgradnju plinske mreže 14 milijuna, nabavljen je 21 autobus na plin za gradskog prijevoznika Autrotrolej, a u izgradnju prometnica na području grada uloženo je 47 milijuna kuna, rekao je Obersnel. Istaknuo je da će se investiranje nastaviti i sljedeće godine, što je predviđeno i znatnim stavkama u gradskom proračunu za 2013. Među ostalim, planiran je nastavak izgradnje Sveučilišnog kampusa, pri čemu će grad sudjelovati u nastavku izgradnje Sveučilišne avenije, a najavljena je i gradnja novih stambenih zgrada po sustavu POS-a, rekao je Obersnel.

OSIJEK - Osječko Dječje kazalište "Branka Mihaljevića" ovo je godine odigralo ukupno 320 predstava iz premijernog i repriznog programa, koje je ukupno pogledalo 62.000 gledatelja, izvijestila je danas Uprava toga kazališta. U Dječjem kazalištu izvedene su 233 predstave, s oko 42.000 gledatelja, dok je na gostovanjima i festivalima izvedeno 87 predstava, s oko 20.000 gledatalja, ističe ravnateljica toga Kazališta Jasminka Mesarić u izvjeću o ovogodišnjim aktivnostima. Tijekom ove godine ansambl osječkog Dječjeg kazališta na programu je imao četiri premijerne predstave, "Žar ptica", "Družba djeda Abeceda", "Pale sam na svijetu" i "Dobri doktor Jojboli", kao i 15 repriznih naslova iz prošlih sezona. Uz tradicionalne kazališne priredbe "Djeco, kazalište vas zove", "Noć kazališta" i "Zimske radosti" osječko je Dječje kazalište sa svojim predstavama sudjelovalo na brojnim festivalima, između ostalog, u Zagrebu, Splitu, Vukovaru, Čakovcu i Varšavi. Na ovogodišnjem susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ ovom je kazalištu dodjeljena nagrada za najbolju režiju - i to Nikoli Zavišiću za predstavu „Emil i detektivi“ Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, a za istu predstavu nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Mladenu Vujčiću, za ulogu Emila. Na festivalu "Mali Marulić" u Splitu Dječje kazalište dobilo je nagradu za najbolju animaciju i kolektivnu igru, i to za predstavu "Tajna krpen kralja".

SISAK - Na četiri godine zatvora na Općinskome sudu u Sisku nepravomoćno je osuđen ugostitelj Mario Gori (39), koji se 8. rujna ove godine s 2,41 promila alkohola u krvi vozeći osobni automobil oko 60 kilometara na sat na Starome mostu u Sisku zaletio u skupinu pješaka i pritom usmrtio Dejana Biljana (26), a Krešimira Tuškanca lakše ozlijedio. Kako je obrazložila predsjednica sudskog vijeća Mirela Sladić, osuđeni uz to mora podmiriti troškove sudskog postupka, na četiri će mu se godine oduzeti vozačka dozvola B kategorije, a izrečeno mu je i obvezno liječenje od ovisnosti o alkoholu. Kao olakotnu okolnost vijeće je ocijenilo njegovo korektno ponašanje u postupku, priznanje kaznenog djela te kajanje i izražavanje sućuti prema obitelji Biljan. Obitelj Biljan razočarana je blagom kaznom, a općinski državni odvjetnik Igor Burić najavio je žalbu na presudu.

ZAGREB - Serijom nenajavljivanih plesnih izvedbi na zagrebačkim ulicama i trgovima, u autobusima i tramvajima, završen je hrvatski dio europskoga projekta TransAC (Transnational Co-production in Action), koji je u javnom prostoru problematizirao stil života velikih europskih gradova. Potaknuti idejom gradskoga prometa koji uvelike utječe na organizaciju života, plesači su sudjelovali u višetjednom umjetničkom laboratoriju "Javni prijevoz/ Privatna nepokretnost" (Public Transport/ Private Stillness) pod vodstvom belgijske koreografkinje Zsuzse Rozsavolgyi (Scuba Club Collective). Vođeni razmišljanjima kako putovanje javnim prijevozom želi ostati privatna stvar u kojoj se brani 'naoko privatan prostor, privatne misli i emocije', autori su postavili pitanje granice privatnog prostora u javnom prostoru. Naime, ritam urbanog života nalaže da većina građana na radno mjesto odlazi u isto vrijeme. U žurbi i napetosti zagrebačke špice plesači su rekonstruirali porive da se na određeno mjesto mora stići "na vrijeme" ili barem prije drugih, pridružujući se građanima u čekanju vozila javnog prijevoza, pronalaženjem osobnog prostora u autobusima ili tramvajima, ili čak prenošanjem samih građana preko zebre. Na europskom nivou TransAC je kao dvogodišnji projekt potpore umjetnosti na nekonvencionalnim lokacijama izvršila mreža ponajvećih europskih uličnih festivala Meridians, dok je hrvatski partner projekta bila Mala performerska scena, uz financijsku potporu Ministarstva kulture, te logističku podršku ekscene i Pučkog otvorenog učilišta Zagreb. Cijeli projekt TransAC ostvaren je kroz program Kultura 2007.-2013. Europske unije.

ZAGREB - Projekt kratkog igranog filma "Ponoćno sivo" redatelja Branka Ištvančića jedini je hrvatski projekt odabran za predstavljanje na europskom koprodukcijskom forumu "Euro connection 2013." u sklopu prestižnog Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u francuskom Clermont-Ferrandu. Radnja filma događa se za vrijeme rata u BiH, gdje pratimo pripadnike HVO-a, koji između crta s Armijom BiH kod porušene kavane u potrazi za pićem započinju sukob sa suborcima. Projektu "Ponoćno sivo" odobrena su sredstva na ovogodišnjem natječaju Hrvatskog audiovizualnog centra, a realizacija i snimanje očekuju se tijekom iduće godine u produkciji Artizana filma. 35. izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu održat će se od 1. do 9. veljače 2013.

DUBROVNIK - Dubrovačko-neretvanska županija isplatila je milijun kuna za dodatak umirovljenicima čija mirovina nije veća od 1500 kuna. Programom je obuhvaćeno 3837 umirovljenika. Po riječima pročelnice Upravnog odjela za međugeneracijsku solidarnost, branitelje i obitelj Nine Skurić, isplata će se obavljati na području Korčule, Metkovića, Ploča i Opuzen te u općinama Konavlima, Stonu, Janjini, Orebiću, Lumbardi, Smokvici, Blatu, Veloj Luci, Kuli Norinskoj, Slivnu i Pojezerju. Umirovljenicima s područja grada Dubrovnika ovaj dodatak se isplaćuje iz gradskog proračuna, a umirovljenicima iz općina Dubrovačkog Primorja, Župe Dubrovačke, Mljeta, Lastova, Trpnja i Zažablja dodatak isplaćuju izravno njihove općine.

OSIJEK - Učenici srednje strukovne škole iz Kivumua u Ruandi poslali su neobičnu donaciju - 100 slika izrađenih lijepljenjem drveta banane osječkome Vokalnom ansamblu "Brevis" koji prikuplja novac za put u New York, gdje će sljedeće godine nastupiti u Carnegie Hollu. Taj dar siromašne djece iz Afrike izraz je zahvalnosti za višegodišnju pomoć koju djeci iz Kivumua u Ruandi pruža osječki novinarski bračni par Maja Sajler-Garmaz i Željko Garmaz. Oni su danas slike predali Vokalnom ansamblu "Brevis", na čemu im je zahvalila voditeljica Antoaneta Radočaj-Jerković, koja je rekla kako je dirnuta najneobičnijim darom koji su ikada dobili te da su odlučili oplemeniti slike tako što će ih, nakon organiziranja humanitarnih izložaba, darovati nekoj drugoj udruzi kojoj treba pomoć. Maja i Željko osnovali su u Osijeku Udrugu "Srce za Afriku" pošto su se mnogi građani iz svih krajeva Hrvatske te iz Kanade, Australije i drugih zemalja pridružili dobrotvornoj akciji radi izgradnje srednje škole za siromašnu djecu Kivumua u Ruandi. Prije godinu dana taj je bračni par, zaljubljenik u Afriku, izdao knjigu "Naš čo'ek u Africi", od čije je prodaje sav novac, te novac prikupljen drugim akcijama, doniran za izgradnju škole. Tu će školu pohađati tisuću učenika kojima je izobrazba jedini put da "pobjegnu od strašnog siromaštva i gladi". Školovanje će biti besplatno. Taj bračni par sutra peti put odlazi u Afriku, gdje će boraviti mjesec dana i pomagati u izgradnji škole.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙