FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za četvrtak, 27. prosinca

Autor: dsta
ZAGREB, 27. prosinca 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za četvrtak, 27. prosinca.

ZAGREB - Odluku kojom se daje akreditacija Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, temeljem pozitivnog izvješća neovisne revizorske tvrtke, potpisat će ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Akreditacija Agencije za plaćanja uvjet je za korištenje fondova Zajedničke poljoprivredne politike EU u okviru koje će hrvatskim poljoprivrednicima na raspolaganju biti pet milijardi kuna godišnje za izravna plaćanja i ruralni razvoj, navode iz Ministarstva poljoprivrede. (11,00 sati, Ministarstvo poljoprivrede, Ulica grada Vukovara 78).

RIJEKA - U povodu puštanja u rad izmijenjenog sustava električne vuče na dionicama pruga Moravice - Rijeka - Šapjane, Škrljevo - Bakar i Sušak Pećine - Rijeka Brajdica HŽ Infrastruktura organizira vožnju vlakom na relaciji Fužine - Rijeka te prigodnu svečanost u kolodvoru Rijeka. Završetkom tog složenog projekta HŽ Infrastruktura dobiva jedinstveni sustav električne vuče, što će ubrzati tijek prometa i povećati propusnu moć pruge. Završetkom tih radova eksploatacijski parametri te najstarije hrvatske elektrificirane pruge dignuti su na višu razinu, a ukupna vrijednost investicijskog zahvata je 637 milijuna kuna. Događanju će prisustvovati ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić te gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel (11,41 sati - polazak redovitim vlakom s kolodvora Fužine, 12,45 sati - prigodna svečanost u kolodvoru Rijeka).

ZAGREB - Za hrvatski turizam iduća će godina biti vrlo izazovna zbog čega ministar turizma Veljko Ostojić ističe da će biti vrlo zadovoljan ako se ponove odlični ovogodišnji rezultati, a iznimno sretan ako brojke budu još bolje. Među pozitivnih okolnostima koje čekaju hrvatski turizam u idućoj godini ministar prije svega naglašava početak primjene snižene stope PDV-a od 10 posto na gotovo sve usluge u turizmu, što će sigurno dugoročno dati 'vjetar u leđa' turizmu i čime se približava uvjetima poslovanja, barem što se PDV-a tiče, većini konkurenata. I od očekivanog ulaska Hrvatske u EU turizam će imati koristi, jer će uz ostalo otvoriti mogućnosti posebno što se tiče financija i investiranja u turistički sektor. Iduće se godine očekuje i usvajanje strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020., a ono čemu se ministar najviše nada u 2013. je povećanje investicija u sektoru i to dvostruko više nego što je to bilo ove godine, odnosno na bar tri milijarde kuna. Od nepovoljnih okolnosti za iduću godinu upozorava na nastavak negativnih trendova u globalnom gospodarstvu, posebno u većini zemalja važnih za hrvatski turizam, kao i na 'nepovoljan' kalendarski raspored blagdana iduće godine.

ZAGREB - Ukupna zaračunata bruto premija 27 hrvatskih društava za osiguranje na kraju studenog ove godine iznosila je 8,2 milijarde kuna, što je za 1,3 posto manje u odnosu na stanje s kraja studenog 2011. godine. Prema podacima koje je objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO), ukupna zaračunata bruto premija u neživotnim osiguranjima iznosila je krajem studenog 6,04 milijardi kuna, što je za 2 posto manje nego krajem studenog lani. Istodobno je bruto premija u životnim osiguranjima porasla za 0,9 posto, na 2,15 milijardi kuna. Više od polovice ukupne zaračunate bruto premije na kraju studenog ove godine, odnosno više od 53 posto čini premija triju najvećih društava za osiguranje, Croatia osiguranja, Allianza i Euroherca, od kojih je jedino Allianz, prema stanju s kraja studenog lani, zabilježio rast premije, a time i tržišnog udjela.

dežurne urednice:

prije podne: Nevenka Brčić

poslije podne: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-adresa: gospodarstvo@hina.hr

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙