FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD se priprema za osiguranje sirijskog kemijskog oružja

Autor: spuc
ZAGREB, 17. prosinca 2012. (Hina) - Američki dužnosnici sve su zabrinutiji da bi sirijsko oružje za masovno uništavanje moglo pasti u ruke islamskih ekstremista ili odbjeglih generala i stoga izrađuju planove za odgovor na takav scenarij, piše u ponedjeljak The Washington Post.

Američki ministar obrane Leon Panetta postojanje takvih planova priznao je u petak tijekom posjeta vojnoj bazi Incirlik u Turskoj, oko 60 kilometara od granice sa Sirijom no nije želio otkriti detalje.

No, drugi dužnosnici ministarstva obrane potvrđuju da se takvi planovi prilagođavaju novonastalom stanju u Siriji te da američka vojska tijesno surađuje s Izraelom, Jordanom i NATO saveznicima, uključujući Tursku, kako bi se moglo pratiti i osigurati desetke lokacija za koje se sumnja da skrivaju sirijsko kemijsko oružje te se koordiniraju opcije za intervenciju ukoliko se pojavi potreba.

Dužnosnici Pentagona s detaljima planova upoznali su Kongres a u javnosti su tek priznali da se planiraju zajedničke operacije s jordanskim i turskim oružanim snagama te da se obavještajni podaci dijele s Izraelom, piše WP.

Američki dužnosnici nastoje osigurati i suradnju Rusije koja ima tijesne veze s režimom Bashara al-Assada i pomogla je razvoju njegova kemijskog oružja proteklih desetljeća.

Uz to, američka vlada kao i neke europske vlade, unajmila je privatne kompanije kako bi obučavale sirijske pobunjenike u poslovima nadzora i osiguranja kemijskog oružja u slučaju da Assad izgubi kontrolu nad njima, javlja CNN.

Članica senatskog odbora za oružane snage Jeanne Shaheen kazala je kako ima puno povjerenje u američke planove ali je upozorila da je zadaća ogromna i puno zahtjevnija nego u slučaju osiguranja libijskih skladišta kemijskog oružja.

Stručnjaci upozoravaju da se količina i vrsta sirijskog kemijskog oružja još uvijek velika nepoznanica i procjenjuju da zemlja ima nekoliko stotina tona iperita i visokotoksične nervne plinove, uglavnom sarin. No, postoje i dokazi da je Sirija pokušala razviti i još opasnije nervne plinove poput VX-a ili somana.

Većina oružja uskladištena je na dvije lokacije pokraj Homsa te još na jednoj oko 70 kilometara od Damaska a procjenjuje se da bi samo za nadzor i popisivanje sadržaja tih skladišta trebalo oko tisuću stručnjaka. U slučaju da sirijski režim odluči napasti vlastiti narod bojnim otrovima Pentagon procjenjuje da bi trebalo angažirati i 75 tisuća vojnika.

Jedan od prebjeglih sirijskih generala procjenjuje da bi količine bojnog otrova kojima raspolaže Sirija mogle odnijeti živote stotina tisuća ljudi kad bi se koristile protiv velikih gradova.

(Hina) xps ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙