FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši predsjednik EK Jacques Delors za novi europski ugovor

Autor: vrad
PARIZ, 23. prosinca 2012. (Hina/AFP) - Bivši predsjednik Europske komisije, francuski socijalist Jacques Delors, ocijenio je da je promjena europskog ugovora prijeko potrebna, u emisiji francuske televizije BFM/Le Point, objavljenoj u nedjelju.

"Mislim da je promjena ugovora, pa i sa stajališta francuskih interesa, bolja nego njezina odgoda", rekao je Delors. "Nema solidarnosti bez odricanja od suvereniteta kada je riječ o upravljanju zajedničkom valutom, postupnom usklađivanju poreznih politika i kohezijskim naporima unutar eurozone", obrazložio je.

No, dodao je da "socijalni sustavi pod gospodarskim nadzorom moraju biti u ovlasti nacionalne politike".

"To je danas lako: Europljani mogu birati između opstanka i propadanja", kazao je. "Primijetit ćete da (njemačka kancelarka) Merkel smjera na novi ugovor. Francuska još jednom kaže: to ćemo još vidjeti", dodao je.

"Ako to ne učinimo, to jest ne konsolidiramo euro i ne postignemo kvalitetan dogovor s Velikom Britanijom, ići ćemo prema zoni slobodne trgovine. Zona slobodne trgovine bez političke moći, bez napredovanja, bez politike solidarnosti jest Europa koja će nestati", upozorio je.

(Hina) xvrad ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙