FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rilović tvrdi da je smijenjena nezakonito iz NO; Ina da je Mikuš izabran zakonito

Autor: dduk
ZAGREB, 21. prosinca 2012. (Hina) - Predsjednica sindikata Inaš Maja Rilović izjavila je na današnjoj konferenciji za novinare da je iz Nadzornog odbora Ine, gdje je bila predstavnica radnika, smijenjena nezakonito, a tvrdi da je pravi razlog smjene upozoravanje na pogrešnu strategiju razvoja i nezakonitosti u upravljanju kompanijom.

Iz Ine su pak priopćili kako je nakon uvida u svu relevantnu dokumentaciju, jednoglasno stajalište svih članova Nadzornog odbora Ine da je Božo Mikuš (koji je imenovan umjesto Rilović) zakonito izabran predstavnik radnika u NO.

Rilović je, govoreći o razlozima svoje smjene, kazala kako je zajedno s drugim hrvatskim članovima NO-a upozoravala na neusklađenost internih akata Ine sa zakonima te na problem korporativnog upravljanja i praksu da MOL preko predsjednika Uprave koristi ovlasti koje nadilaze zakone i Statut Ine.

Kaže da je u NO-u tražila suspenziju liste ovlaštenja za donošenje odluka u Ini, koja nije dio dioničarskog ugovora, na temelju koje je MOL preuzeo potpunu kontrolu upravljanja i poslovanja.

Ističe i da je skretala pozornost da se približava krajnji rok u kojem bi trebalo pokrenuti pregovore o izmjeni dioničarskog ugovora.

Nekome to očito smeta, kao i protivljenje smanjenju broja zaposlenih te planovima o pretvaranju Ine u podružnicu MOL-a, kazala je.

Čelnica Inaša drži da su njezina smjena i imenovanje predsjednika Sindikata naftnog gospodarstva Bože Mikuša u NO i formalno nezakoniti, da njoj mandat traje do svibnja 2015. te da je mogu opozvati samo radnici koji su je izabrali na neposrednim izborima. Nakon tog izbora, utemeljeno je Radničko vijeće koje je u NO imenovalo Mikuša, ali to je nezakonito, tvrdi Rilović pozivajući se na mišljenje tadašnjeg Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva iz listopada 2011.

Kako se pak neslužbeno doznaje iz Ine, kompanija je od stručnjaka za radno i trgovačko pravo zatražila mišljenje o cijelom slučaju, a na temelju dostavljene dokumentacije ti su stručnjaci potvrdili da Radničko vijeće, pa bilo ono i naknadno utemeljeno nakon provedbe izbora za člana NO-a iz redova radnika, ima pravo imenovati predstavnika radnika u NO-u.

Također se neslužbeno doznaje da Ina ima mišljenja Ministarstva gospodarstva iz 2004. i 2011., po kojima Radničko vijeće može imenovati predstavnika radnika u NO.

U Ini kažu da zbog prijepora oko predstavnika radnika nije ugrožen rad NO-a i donošenje odluka.

Kako se doznaje, mjesečna naknada za rad u NO-u Ine je u visini dvije prosječne plaće u Ini, odnosno oko 15 tisuća kuna.

(Hina) xduk ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙