FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnik Hezbollaha kaže da sirijski pobunjenici neće pobijediti

Autor: akoz
BEJRUT, 16. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Sayed Hasan Nasrallah, čelnik libanonskog šijitskog militantnog pokreta Hezbollah, u nedjelju je rekao da pobunjenici u Siriji ne mogu iznijeti pobjedu u 21 mjesec dugom ustanku protiv predsjednika Bašara al-Asada.

"Stanje u Sirji postaje složenije no svi koji misle da oružana oporba može riješiti stanje na terenu vrlo, vrlo, vrlo griješi", rekao je Nasrallah, čvrst Asadov saveznik.

Sirijski pobunjenici optužuju Hezbollah da šalje borce u susjednu Siriju kako bi pomogli Asadu savladati, uvelike sunitsku, pobunu. Hezbollah niječe te optužbe.

U pobuni su sukobljeni suniti s Asadovom sektom alavita, izdankom šijitskog islama. S obzirom na sunitsko-šijitske sektaške napetosti u regiji sukob u Siriji je u redove pobunjenika privukao sunitske radikale iz inozemstva. No Nasrallah, čiji šijitski pokret sunitski tvrdolinijaši preziru, je rekao da su Zapad i neke arapske države namamili borce povezane s al Kaidom u Siriju kako bi tamo bili ubijeni.

"Upozoravam al Kaidu; Amerikanci i europske države i arapske i islamske države postavili su vam klopku u Siriji i otvorili vam bojno polje kako bi došli iz cijelog svijeta i bili ubijeni i međusobno se ubijali...", rekao je Nasrallah.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙