FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đakovački HDZ traži od kandidata za lokalne dužnosti uvjerenja o nekažnjavanju

Autor: mvra
ZAGREB, 21. prosinca 2012. (Hina) - Gradski vijećnik i dopredsjednik đakovačkog HDZ-a Goran Soldo zatražio je sinoć donošenje etičkog kodeksa po kojem bi kandidati za župane, gradonačelnike i načelnike uz kandidature trebali priložiti i uvjerenja o nekažnjavanju.

Soldo je to zatražio u otvorenom pismu, kako je naveo, ponukan pravomoćnom presudom protiv đakovačkog gradonačelnika i saborskog zastupnika Zorana Vinkovića (HDSSB) koji je uvjetno osuđen na osam mjeseci zatvora zbog nezakonitog naplaćivanja putnih troškova te skidanjem imuniteta dogradonačelniku Đakova i saborskom zastupniku Ivici Mandiću (HNS) zbog krivotvorenja dokumentacije.

"Nije li žalosno da svaki građanin na natječaj za svaki posao mora priložiti potvrdu o nekažnjavanju, a s druge strane da ljudi koji upravljaju novcem građana, koji odlučuju o sudbini grada, o radnim mjestima i budućnosti razvoja grada mogu biti osuđeni i na pravomoćne zatvorske kazne zbog otuđenja novca te i dalje samostalno upravljati gradom", napisao je Soldo.

Vinković je HDZ-ova prozivanja zbog presude nazvao predizbornim inženjeringom, tvrdeći da nije kriv i da nije uzeo taj novac.

Soldo je, međutim, naveo kako hrvatski građani ne zaslužuju da javnom imovinom upravljaju pravomoćno osuđene osobe.

Kandidatima koji ne bi predali uvjerenja, po njegovom prijedlogu, ne bi se onemogućavalo kandidiranje, već bi to, smatra, bio "filter" i upozorenje biračima da su ti kandidati skloni činjenju kaznenih djela.

"Taj bi postupak svakako doprinio višim demokratskim standardima provođenja izbora, ali i povećao transparentnost raspolaganja sredstvima proračuna i donošenja odluka", zaključio je dopredsjednik đakovačkog HDZ-a.

Najavio je da će kandidati HDZ-a grada Đakova za Gradsko vijeće, dogradonačelnike i gradonačelnika uz kandidature predati i uvjerenja o nekažnjavanju te da će donošenje takvog etičkog kodeksa predložiti i drugim strankama.

(Hina) pp/xmvr ymvr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙