FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Krvava Cetina"

Autor: pgas
SPLIT, 20. prosinca 2012. (Hina) - Knjiga "Krvava Cetina" u kojoj autor Ivan Kozlica na više od 600 stranica obrađuje masovna ubojstva 2322 civila u cetinskom kraju i Poljicima što su ih tijekom Drugog svjetkog rata počinile združene talijansko-četničke snage, njemačka vojska te partizani, predstavljena je večeras u Splitu.

"Ova knjiga svjedoči o stravičnim događajima u cetinskom i poljičkom kraju gdje su združene talijansko-četničke snage, te njemačka vojska i partizani tijekom Drugog svjetskog rata ubili 2322 muškaraca, žena, djece čiji je identitet autor utvrdio, a ukupno je računajući i stradale u svim vojskama na tom području tijekom drugog svjetskog rata ubijeno 6315 osoba, što je 10 posto od ukupnog pučanstva Cetinske krajine i Poljica", rekao je povjesničar dr. Anđelko Mijatović.

Po njegovom tumačenju većina je civila u ovom području stradalo u odmazdi talijasnkih, četničkih i njemačkih postrojba zbog napada partizana na njih a koji su se nakon tih napada, kako je rekao Mijatović, povlačili i ostavljali nezaštićeno pučanstvo.

Biskup Gospićko-senjski mons. Mile Bogović je istaknuo kako su desteljećima bili zataškavani partizanski zločini.

"Spisi koji su govorili o zločinima koja su počinili partizani su uništavani, a u arhivima su čuvani oni dokumenti koji su partizanima išli u prilog. To je lažna povijest koju treba ispraviti", rekao je mons. Bogović, koji je i predsjednik Komisije za hrvatski martirologij biskupskih konferencija Hrvatske i BiH.

Mons. Bogović smatra da su komunisti radili "po sovjetskom pravilu tako da se nije sve ljude smatralo dostojnim", nego su to bili komunisti a ostali su smatrani nedostojnim i, kako je rekao, štakorima. "Istraživanje komunističkih zločina može pratiti duh osvete pa se djeca komunista protive takvim istraživanjima. Stoga takva istraživanja treba obavljati u kršćanskom duhu poštivanja žrtve, a ne radi osvete, koju treba izbjeći", kazao je mons. Bogović.

Prof. don Josip Dukić je istaknuo kako je knjiga "Krvava Cetina" iznimno važan doprinos "očuvanju memorije naših mjesta i našeg naroda".

Autor knjige Ivan Kozlica je istaknuo kako ga je zanimala istina o zločinu te da knjigu nije pisao po načelu po kojem bi se razdvjalo pobjednike od poraženih.

"Za svaku od žrtava sam utvrdio počinitelja zločina ali i uzrok", kazao je Kozlica. Dodao je kako bi se trebalo pristupiti utvrđivanju "svih žrtava" diljem Hrvatske da bismo, kako je rekao, "završili priču o Drugom svjetskom ratu".

Knjiga je objavljena u nakladi Hrvatskog centra za ratne žrtve iz Zagreba, a predstavljena je u splitskom Nadbiskupijskom sjemeništu.

(Hina) xpgas yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙