FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće sigurnosti odobrilo raspoređivanje snaga u Maliju

Autor: mtro
NEW YORK, 20. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Petnaest članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je u četvrtak odobrilo raspoređivanje na najmanje godinu dana vojnih snaga pod afričkim vodstvom koja će pomoći vladi Malija da uspostavi red na sjeveru zemlje.

Rezolucija koju je predložila Francuska dopušta članicama Europske unije i drugim članicama Ujedinjenih naroda da pomognu u izgradnji snaga sigurnosti u Maliju, kojima će se tijekom operacija u sjevernom Maliju pridružiti međunarodne snage Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS).

Rezolucija ne određuje precizni kalendar pokretanja vojne akcije u sjevernom Maliju koja bi trebala potjerati skupine islamističkih ekstremista koji tu regiju kontroliraju šest mjeseci.

Rezolucija 2085 sadrži poglavlje kojim se Bamako poziva na pokretanje političkog dijaloga radi pune uspostave ustavnog poretka, posebice organiziranja predsjedničkih i parlamentarnih izbora do travnja 2013.

Rezolucija također poziva tranzicijske vlasti Malija da pokrenu pregovore sa skupinama koje se nalaze na sjeveru zemlje, posebice Tuarezima, koji bi se odvojili od terorističkih organizacija koje kontroliraju regiju.

Dužnosnici UN-a i diplomati drže da će zbog klimatskih okolnosti i potrebnih priprema osvajanje tog dijela zemlje početi tek u jeseni 2013.

(Hina) xtm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙