FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće sigurnosti o razmještanju afričkih vojnika u Maliju

Autor: mtro
PARIZ, 20. prosinca 2012. (Hina/AFP) - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda uskoro bi trebalo razmotriti razmiještanje 3.300 afričkih vojnika na sjeveru Malija kako bi protjerali naoružane islamiste koji ga okupiraju.

Slanje tih snaga, koje traže Afrička unija (AU) i Gospodarska zajednica država Zapadne Afrike (ECOWAS), koju vode Afrikanci i podupire zapad, i dalje izaziva oklijevanje Sjedinjenih Država i glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona.

Prije prelaska na raspoređivanje snage, Ban je ponovni podsjetio u srijedu na potrebu pokretanja političkih pregovora, koje treba voditi novi premijer Malija, Daingo Cissoko, imenovan prošlog tjedna nakon odlaska prethodnika šeika Modiboa Diarrea, kojeg su pučisti prisilili na ostavku. Oni su 22. ožujka svrgnuli predsjednika Amadou Tourmani Turea, a zemljom je zavladao kaos.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Sahel Romano Prodi, koji se nalazi na turneji po zapadnoj Africi je istaknuo da bi takva akcija morala biti vjerodostojna i pozvao na određivanje mogućih načina postizanja mira prije vojnog djelovanja.

Plan rezolucije koje bi u četvrtak poslijepodne Francuska trebala podastrijeti 14 drugih članica Vijeća sigurnosti predviđa etapno raspoređivanje i ne nudi nikakav precizan kalendar, rekli su diplomati.

(Hina) xtm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙