FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar - završili Dani Hrvatske matice iseljenika

Autor: zdra
VUKOVAR, 20. prosinca 2012. (Hina) - Završili su Dani Hrvatske matice iseljenika u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koji su se od 5. prosinca održavali u Vukovaru i Vinkovcima pod geslom "Domovina u srcu".

Dani su trebali završiti prikazivanjem dokumentarnog filma "Božić na salašu - Svim na zemlji mir veselje" autora i redatelja Rajka Ljubiča o božićnim običajima Hrvata Bunjevaca iz okolice Subotice u Pastoralnom centru sv. Bone pri Franjevačkom samostanu u Vukovaru, ali je odgođena zbog smrti vukovarskog franjevca, fra Benka Horvata.

Prema riječima voditelja vukovarskoga ureda Hrvatske matice iseljenika Silvija Jergovića, Dani Hrvatske matice iseljenika u Vukovarsko-srijemskoj županiji kulturna su poveznica žitelja Vukovarsko-srijemske županije i brojnih iseljenika koji su podrijetlom iz te županije, razasutih diljem svijeta, ali i prilika za upoznavanje s životom i običajima hrvatskog naroda u BiH, te Hrvata koji naraštajima žive u Vojvodini i Austriji, te drugim državama.

"Pokušavamo kroz brojna kulturna i gospodarska događanja povezati Hrvate u Domovini i iseljeništvu kako postojeće veze između njih ne bi zamrle", kazao je Jergović podsjetivši kako se u iseljeništvu, prema nekim demografskim pokazateljima, nalazi Hrvata koliko ih živi u Hrvatskoj.

Također je najavio kako će se od iduće godine Dani Hrvatske matice iseljenika u Vukovarsko-srijemskoj županiji održavati u srpnju, kada u Hrvatskoj boravi i najveći broj isljenika koje se želi uključiti u Dane.

Organizator te manifestacije je Hrvatska matica iseljenika, a suorganizatori Ogranak Matice hrvatske Vukovar, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Vukovar i vukovarski Franjevački samostan.

(Hina) xzdra yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙