FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Zmajlović podijelio Zagrepčanima smreke s Velebita

Autor: mbuj
ZAGREB, 20. prosinca 2012. (Hina) - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i ravnatelj Nacionalnog parka Sjeverni Velebit Milan Nekić danas su, uoči Božića, Zagrepčankama i Zagrepčanima podijelili 400-tinjak mladica smreka s Velebita u sklopu akcije "Spasimo travnjake, a udomimo smreku".

Ministar Zmajlović je sa svakim udomiteljem smreke potpisao ugovor o udomljavanju u kojem se građani obvezuju da će mladicu udomiti, zasaditi u dvorište ili prikladnu posudu, i prikladno je njegovati.

Hrvatska je jedna od najbogatijih zemalja po biološkoj raznolikosti, a jedna od kockica u tom predivnom mozaiku su i velebitski pašnjaci, kazao je pritom novinarima Zmajlović istaknuvši kako djelatnici Nacionalnog parka Sjeverni Velebit brinu o tome da taj izvor bioraznolikosti ne nestane.

"Zato smo danas ovdje i odlučili smo angažirati i zamoliti Zagrepčanke i Zagrepčane da udome velebitske smreke i tako daju svoj doprinos očuvanju bioraznolikosti u Republici Hrvatskoj", istaknuo je.

Građanima je savjetovao s obzirom da veliki broj božićnih drvaca nakon što se okite završe u smeću da, ako su u mogućnosti, koriste drvce koje ima korijen kako bi se moglo kasnije zasaditi, ili od umjetnih materijala koje se može više puta koristiti, kako se ne bi poticala nepotrebna sječa drveća. Kazao je i da će on imati božićno drvce s korijenom koje će potom zasaditi.

Ravnatelj Nacionalnog parka Sjeverni Velebit Milan Nekić izrazio je zadovoljstvo fantastičnim odazivom Zagrepčanki i Zagrepčana na akciju.

Mlade smreke dovezene su iz Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, a izvađene su s travnjaka Veliki Lubenovac u sklopu redovnog održavanja travnatih površina parka. Njihovo vađenje dio je sustavne brige za očuvanje pašnjaka unutar nacionalnog parka. Travnate površine prave su riznice biološke raznolikosti na kojima živi velik broj biljnih i životinjskih vrsta, čak veći nego u šumama. Jedan od zadataka uprave nacionalnog parka Sjeverni Velebit jest da se spašavanjem travnjaka od zarastanja stvore uvjeti za očuvanje i razvoj tih vrsta. Zbog promjene globalnog stila života nestali su pastiri i ovce koje su nastanjivale taj kraj te na prirodan način održavale sklad pašnjaka.

Građane koji su danas došli po svoju mladicu smreke na Trg bana Josipa Jelačića imali su priliku čuti autohtone ličke napjeve KUD-a Sinac iz Zagreba.

(Hina) xbma yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙