FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varteks: u tijeku finalni razgovori s vjerovnicima

Autor: rbel
VARAŽDIN/ZAGREB, 20. prosinca 2012. (Hina) - Varteks je 14. prosinca formalno ušao u proces predstečajne nagodbe i u tijeku su finalni dogovori s ključnim vjerovnicima, državom i banakama, što je ključni preduvjet za provedbu cjelovitog plana restrukturiranja, izvijestili su danas iz Varteksa s brifinga za novinare održanog s ciljem informiranja o aktualnoj situaciji u tvrtki, postupku predstečajne nagodbe, prijedlozima i mjerama iniciranima u cilju restrukturiranja tvrtke.

Iz Varteksa pritom ističu da sve obveze prema zaposlenicima nisu predmet nagodbe, odnosno da su zaštićene.

"U postupku predstečajne nagodbe prioritet su isplata plaća zaposlenicima i financiranje poslovanja, prvenstveno proizvodnje i trgovine. Preduvjet za uspješnu provedbu financijskog i operativnog restrukturiranja tvrtke te održivosti daljnjeg poslovanja je očuvanje strateški važnih ugovora s ključnim poslovnim partnerima (Levi's, Hugo Boss, Versace) kroz izvršenje ugovorenih i preuzetih obveza, za što su nam neophodna kreditna sredstva u iznosu od 25 milijuna kuna, i to u idućih nekoliko dana", navode iz Varteksa.

Predsjednik Uprave Zoran Košćec kazao je da je Varteks jedina velika tekstilna tvrtka u regiji koja je uspjela preživjeti u krizi i recesiji.

Napomenuo je kako je Varteks 2005. bio tvrtka pred stečajem, no u manje od dvije godine tvrtka je restrukturirana i ostvarena je operativna dobit. Međutim, kada je trebala slijediti naglašenija razvojna faza poslovanja, 2008. započela je teška gospodarska krize, što je onemogućilo završetak restrukturiranja tvrtke kroz planiranu fazu revitalizacije poslovanja.

Na krizu su reagirali izradom Integralnog plana poslovnog i financijskog restrukturiranja, započeli su pregovore s ključnim vjerovnicima, no dogovor oko finalnih rješenja i odluke su izostale, a tvrtka nije imala rezervna likvidna sredstva s kojima bi mogla premostiti, odnosno prilagoditi se krizi.

Upravo s tim ciljem vezanim uz problem s likvidnošću izrađen je navedeni program. Unatoč svim negativnim vanjskim utjecajima, Varteks je još uvijek najveća tradicionalna tekstilna tvrtka u Hrvatskoj koja zapošljava 2100 ljudi, stoji u Varteksovom priopćenju.

Dodaje se i da je tvrtka unazad deset godina dobila poticaja u iznosu od 20 milijuna kuna, a da su u tom razdoblju ostvarili izvoz od 2,2 milijarde kuna, pozitivni neto izvozni efekt od 1,4 milijarde kuna, za plaće izdvojili 1,3 milijarde kuna, a za davanja prema državi 1,2 milijardi kuna.

Košćec je ukazao i na netočne navode o redoslijedu isplate plaća te istaknuo da je isplata plaća najveći prioritet i poduzima se sve s ciljem isplate prema postojećem rasporedu - djelatnici proizvodnje i maloprodaje na prvom su mjestu, a Uprava na zadnjem.

Istaknuo je kako očekuju i vjeruju u pozitivan ishod razgovora s ključnim vjerovnicima, kako bi osigurali stabilno poslovanje Varteksa.

(Hina) xpp/xrub yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙