FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nexe: imatelji obveznica nisu prihvatili promjenu uvjeta; podržavaju mjere financijskog restrukturiranja

Autor: tper
ZAGREB, 6. prosinca 2012. (Hina) - Nexe grupa danas je putem Zagrebačke burze izvijestila da imatelji obveznica (oznake NEXE-O-13CA) na skupštini nisu prihvatili prijedloge o izmjenama uvjeta izdanja te obveznice kojima se uz ostalo predviđala prolongacija njihova dospjeća do 2022. godine, a u priopćenju upućenom medijima ujedno ističe kako velika većina imatelja obveznica podržava mjere financijskog restrukturiranja Nexe grupe.

Na današnjoj skupštini imatelja obveznica oznake NEXE-O-13CA nisu prihvaćene odluke prema prijedlozima objavljenim uz poziv za tu skupštinu, tek se kratko navodi u obavijesti objavljenoj na Burzi.

Nexe grupa je u lipnju 2011. izdala obveznicu NEXE-O-13CA u nominalnom iznosu od 120 milijuna eura, a u studenom ove godine imateljima te obveznice je za skupštinu predložila promjenu uvjeta izdanja - prolongiranje datuma dospijeća glavnice s 10. prosinca 2013. na 6. prosinca 2022. godine, promjenu obračuna kamate s polugodišnjeg na godišnji obračun te sniženje kamatne stope sa 7,825 posto na 3,5 posto za prva tri obračunska razdoblja, a nakon toga do dospijeća kao zbroj Euribora i 3,5 posto premije na rizik.

U priopćenju nakon današnje skupštine imatelja obveznice, održane u prostorijama Zagrebačke burze, iz Nexe grupe ističu kako je "većina imatelja obveznica, njih 69 posto, izrazila svoj stav i namjeru kojom podržavaju mjere koje Nexe grupa provodi s ciljem restrukturiranja duga i konsolidacije financijskoga položaja cjelokupne Grupe".

Uzimajući u obzir projekcije održivog poslovanja u idućim godinama, kao i zaustavljanja negativnih trendova u građevinarstvu na koje se Nexe grupa oslanja, imatelji obveznica spremni su sudjelovati u prolongatu postojećih obveznica na duže razdoblje, a sve s ciljem stvaranja pretpostavki za premošćivanje negativnih efekata prouzročenih padom poslovnih aktivnosti Izdavatelja, naglašavaju iz našičkog Nexea.

Unatoč tome, kako se navodi i u priopćenju, imatelji obveznica potrebnom većinom nisu prihvatili prijedlog odluke o promjeni uvjeta izdanja i izmjena odredaba Ugovora o izdavanju obveznica Nexe grupe, izdanih 10. lipnja 2011. u nominalnom iznosu od 120 milijuna eura.

Iz Nexe grupe pritom naglašavaju, a to je istaknuto i u njihovu izvještaju u uvodu skupštine, da je Nexe grupa u ranijim godinama izvršila znatna investicijska ulaganja u modernizaciju i instaliranje novih kapaciteta, unapređenje postojećeg asortimana i uvođenja novih proizvoda, sve s ciljem stvaranja takvih tržišnih pozicija koje će ulaskom u EU rezultirati očekivanim porastom proizvodnje i tržišta. Dodaju i da je grupa poduzela niz aktivnosti u optimizaciji troškova poslovanja i restrukturiranju u skladu s razinom aktivnosti u svim segmentima svog djelovanja.

"Upravo zbog toga, ali i temeljeno na projekcijama budućeg poslovanja grupe, Uprava Nexe grupe uvjerena je da će u dogovoru s vjerovnicima u idućem razdoblju iznaći prihvatljiv model financijskog restrukturiranja koji će u najvećoj mogućoj mjeri zadovoljiti očekivanja investitora, kao i svih vjerovnika Nexe grupe", izjavio je član Uprave za strategiju i financije Krešimir Dundović.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙