FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nkot
ZAGREB, 19. prosinca 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je danas božićnu poruku u kojoj upozorava kako politička vlast koja zanemarujući antropološke istine pokušava riješiti društvene probleme neophodno dovodi do razaranja čovjeka i nesreće za Hrvatsku. Kardinal napominje kako je bilo različitih pokušaja tijekom povijesti koji su osporavali kršćansku antropologiju: od onih koji su živjeli kao krivovjerja u krilu Crkve, do onih koji su raznim ideologijama izvana pokušali ponuditi drukčiju sliku o čovjeku, namećući je i samim kršćanima. Posebno je bilo bolno za kulture i civilizacije, ističe kardinal, nametanje protuljudskih tumačenja koja su postala političkim diktaturama i ideološkim totalitarizmima te da su ona redovito bila provlačena kroz odgojni i obrazovni sustav nekoga društva, preodgajajući djecu i mlade, zabranjujući slobodu izbora i ne dopuštajući iskrenost i poštenje u iznošenju argumenata, kako onih koje zovemo znanstvenima, tako i onih koji pripadaju drugim izvorima i drukčijoj vrsti spoznaje, sadržanih u religiji i kulturi, najčešće izražavanih umjetnošću. Upravo zbog toga, upozorava Bozanić u poruci, nije nimalo bezazleno što se u posljednje vrijeme svom silinom u hrvatski školski sustav želi nametnuti sadržaje koji pokazuju značajke antropoloških otklona od judeokršćanskih, ali i širih religijskih polazišta.

ZAGREB - Nakon što mu je jučer pozlilo bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader pojavio se danas na sudu gdje se protiv njega, HDZ-a i ostalih vodi postupak zbog izvlačenja milijunskih iznosa iz javnih poduzeća i ustanova u tzv. "crni fond HDZ-a". Suđenje u slučaju Fimi medija jučer je odgođeno zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog, koji je zbog povišenog tlaka bio prebačen iz zatvora u Remetincu u zatvorsku bolnicu i potom vraćen u Remetinec. Na početku suđenja danas nije detaljnije rečeno kakve je Sanader imao zdravstvene poteškoće. Suđenje se nastavlja svjedočanjem Miroslava Grbića, Anđelka Gavranovića, Miljenka Radinića i Roberta Ježića. Oni bi na zagrebačkom Županijskom sudu trebali svjedočiti o okolnostima kupnje skupocjenog stranačkog BMW-a.

ZAGREB - Ljudi umiru tek kad ih svi zaborave, a Gordanu Lukač Koritnik ne možemo zaboraviti jer je sebe poklonila kroz svoja djela, istaknuto je na komemoraciji u Hrvatskom saboru prvoj hrvatskoj pravobraniteljici za ravnopravnost spolova i istaknutom borcu za ljudska prava. Polako, prkoseći teškoćama i podmetanjima Gordana je gradila ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, danas važne i nezaobilazne institucije koja teži stvaranju boljeg i humanijeg društva, rekla je bivša predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol. Gordana Lukač Koritnik borila se da se institucija pravobranitelja bavi i obiteljskim nasiljem, kazala je aktualna pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Svojim je radom srušila puno barijera, a nakon nje jasnije vidimo putove svojih želja, naglasila je predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Nansi Tireli. Po riječima Neve Toelle iz Autonomne ženske kuće, Gordana Lukač Koritnik bila je vrelo empatija za najmanje i najslabije i tester za svaku diskriminaciju.

ZAGREB - Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) predložila je Gradskom vijeću grada Vukovara da se ratni zapovjednici obrane Mile Dedaković-Jastreb i Branko Borković-Mladi Jastreb proglase počasnim građanima toga grada, priopćeno je danas iz ove udruge. "Riječ je o vojskovođama koji su bili na čelu obrane, pod čijim je zapovjedništvom u nemogućim uvjetima branjen ne samo ovaj kraj, već i dobar dio Hrvatske, koji za zasluge u Domovinskome ratu još uvijek nisu dobili ni zaslužene vojne činove", navodi se. "Naposljetku, oni su nakon okupacije doživjeli niz neugodnosti, maltretiranja i ponižavanja, što nisu zaslužili", dodaje se. Na ovaj način ispravilo bi se barem dio nepravdi koje su im nanesene, a Grad Vukovar odužio bi im se priznanjem koje su i već prije zaslužili, naglašava UBIUDR.

ZAGREB - Predstavništvo UNHCR-a u Hrvatskoj i Udruga MI iz Splita organizirali su danas u Zagrebu konferenciju "Mogućnosti za revitalizaciju ruralnih zajednica u Područjima od posebne državne skrbi" koja je završno događanje programa "Izgradnja održivih zajednica u Području od posebne državne skrbi". Program, koji se provodi od 2005., uključuje profesionalnu i financijsku podršku udrugama civilnog društva, poljoprivrednim zadrugama i pojedincima pri izradi i izvedbi lokalnih projekata sa svrhom osnaživanja ekonomskih inicijativa i obnovi zajednice. Također, pruža pomoć pri procesuiranju socijalnih i psiholoških prepreka koje mogu kočiti kvalitetu komunikacije i suradnje među građanima i organizacijama. Aktivnosti programa provode se zahvaljujući financijskoj podršci Kraljevine Nizozemske, Kraljevine Španjolske, Kraljevine Belgije i Kraljevine Norveške. Direktorica udruge MI iz Splita, Nives Ivelja kazala je da je ta udruga od 1994. provodila niz humanitarnih i razvojnih aktivnosti u suradnji s Uredom povjerenika UN-a za izbjeglice u Hrvatskoj na područjima pogođenim posljedicama rata.

ZAGREB - Projekt Kule Jankovića "Jankovic Castle: heritage site, generating sustainble development of the Ravni Kotari region", koji Centar za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu provodi s ciljem revitalizacije tog spomenika kulture, kao i područja Ravnih kotara kroz procese kulturne revalorizacije, izgradnje mira i poticanja društveno-gospodarskog razvoja, predstavljen je danas na Sveučilištu. Kula Jankovića, smještena u ravnokotarskom selu Islamu Grčkom, rijedak je primjer kombinacije stambenog i fortifikacijskog objekta na nekadašnjoj granici Otomanskog carstva, a uz ambijentalne, arhitektonske i kulturno-umjetničke vrijednosti, ima i bogatu povijest. Kompleks je u vlasništvu obitelji Janković-Desnica skoro tri i pol stoljeća, od Stojana Jankovića slavnog po borbama protiv Turaka do Vladana Desnice koji je i sahranjen u tamošnjoj crkvi - obiteljskoj grobnici.

SPLIT - Splitska dogradonačelnica Anđelka Visković podnijela je tužbu Upravnom sudu u Splitu protiv gradonačelnika Željka Keruma zbog oduzimanja ovlasti koje je imala na toj funkciji. "Rekla sam da ću poduzeti sve potrebne mjere da me se pusti da normalno radim svoj posao kao zamjenica gradonačelnika Splita. Činjenica je da su u zadnje vrijeme projekti i poslovi zastali u svim resorima koje sam vodila uključujući i pripreme za novu turističku sezonu. Ne trebam posebno naglašavati što to znači za cijeli grad. Grad ne smije snositi posljedice Kerumovog obračuna sa mnom", kazala je za Hinu Anđelka Visković. Otkrila je kako je tužbu Upravnom sudu podnijela u petak preporučenom pošiljkom, te da sve radi sama bez pomoći odvjetnika.

ZAGREB - Katolički tjednik "Glas Koncila" u novom broju piše da je Božić 2012. u Hrvatskoj s punim pravom označen kao "prvi Božić u slobodi" jer svi dosadašnji Božići u mladoj samostalnoj državi slavljeni su s primjesom različitih prijetnja koje su se nadvijale nad Hrvatskom. U uredničkom komentaru božićnoga izdanja "Obnova slobode i dostojanstva" Ivan Miklenić napominje da je oslobađajućom presudom Haškoga suda nakon dugih godina prijetnja agresije, ratnih stradanja, ucjenjivanja, marginaliziranja, utapanja u balkansku asocijaciju..., Hrvatska konačno postala ravnopravna članica međunarodne zajednice, lišena svih imputiranih hipoteka i postala zemlja priznatoga međunarodnog dostojanstva, osim u očima one politike kojoj su se ipak počeli odbrojavati dani.

GOSPIĆ - Zbog snijega na Velebitu i obilne kiše proteklih dana u porastu je vodostaj rijeka Like i Novčice pa Kosinjskoj dolini i općini Perušić prijete poplave. U porastu je i vodostaj akomulacijskog jezera "Kruščica" u Kosinju pa se višak vode ispušta kroz hidroelektranu Sklope u donji tok rijeke Like. Nabujao je i Bakovački potok zbog čega je prometno odsječen zaseok Šušanj. Voditelj vodoprivredne ispostave Hrvatskih voda za Liku i primorje Mladen Vodička izjavio je jutros da su na području Like na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, ali stanje nije alarmantno i pod nadzorom je. Jutros je održana sjednica Stožera za obranu od poplave općine Perušić na kojem je izvješćeno da je na području Kosinja Državna uprava za zaštitu i spašavanje osigurala tri čamca za prijevoz ljudi. Stožer prati prilike na području Kosinja i ako zatreba poduzet će se i dodatne mjere zaštite, rekao je Vodička.

RIJEKA - Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su jutros dva slaba potresa kod Rijeke u kojima nije bilo materijalne štete, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Prvi potres dogodio se u 2,43 sati, s epicentrom dva kilometra jugozapadno od Bakra. Magnituda potresa iznosila je 2,0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru II-III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Drugi potres bio je u 6,37 sati, s epicentrom dva kilometra zapadno od Sušaka. Njegova magnituda iznosila je 1,7 prema Richteru, a intenzitet u epicentru II stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Potresi su se osjetili u Rijeci.

(Hina) xnkot yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙