FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: sindikati javnog sektora traže referendum o proračunu

Autor: lfia
LJUBLJANA, 12. prosinca 2012.(Hina) - Sindikati zaposlenih u slovenskom javnom sektoru dostavili su u srijedu parlamentu više od 13.000 potpisa za održavanje referenduma na kojemu bi se glasovalo o zakonu o izvršavanju proračuna za 2012. i 2013. godinu koje je parlament usvojio prošlog tjedna.

Zakon o izvršavanju proračuna predviđa smanjenje sredstava za plaće 140.000 javnih službenika od pet posto u idućoj godini, što sindikati javnog sektora najavom referenduma žele spriječiti.

"Ovo je prva ozbiljna poruka da nas vlada ne može ignorirati", rekao je prilikom predaje potpisa u parlamentarnu proceduru Branimir Štrukelj, tajnik sindikata zaposlenih u znanosti i obrazovanju, dodavši da samo dodatni pregovori s vladom mogu dovesti do toga da odustanu od referenduma.

Sindikati su već ranije najavili štrajk svih zaposlenih u javnom sektoru 23. siječnja iduće godine jer dodatno smanjenje plaća drže nezakonitim i protuustavnim, pri čemu se pozivaju na postojeće kolektivne ugovore i jamstvo vlade da se plaće zaposlenih u javnom sektoru neće dodatno smanjivati nakon što su zaposlenima već smanjene za 4 posto sredinom ove godine u okviru općih mjera štednje i stabilizacije javnih financija.

Parlament će biti obvezan raspisati referendum na kojemu će se glasovati za ili protiv primjene zakona o izvršavanju državnog proračuna u iduće dvije godine ako sindikati u roku mjesec dana osiguraju potrebnih 40.000 potpisa za referendum, što oni drže sasvim realnim.

Ministar financija Janez Šušteršič izjavio je da mogući referendum o izvršavanju proračuna za iduće dvije godine dovodi u pitanje mnoge već odobrene programe jer bi se financiranje svih javnih i državnih troškova umjesto po proračunu izvršavalo "po dvanaestinama", odnosno mjesečnoj realizaciji proračuna u ovoj godini. Šušteršič je rekao da smatra kako nema manevarskog prostora za nove pregovore sa sindikatom javnog sektora o plaćama i najavio da će vlada od Ustavnog suda zatražiti mišljenje bi li referendum o izvršavanju proračuna bio u skladu u ustavom, onako kako je to učinila i u vezi inicijative za referendum o zakonu o sanaciji bankarskog sustava koji joj se također, zbog financijskog stanja u državi i nužnih mjera oporavka, također čini ustavno spornim.

Predsjednik slovenskog parlamenta Gregor Virant izjavio je kako očekuje da će slovenski ustav, u dijelu koji se odnosi na mogućnost sazivanja referenduma, početkom iduće godine biti promijenjen te da o tome postoji suglasje velike većine stranaka u parlamentu.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙