FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanija dio Antarktika nazvala "Zemlja kraljice Elizabete"

Autor: akoz
LONDON, 18. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Britanija je u utorak jedno područje Antarktika nazvala po kraljici Elizabeti zaključujući godinu obilježavanja kraljičinog dijamantnog jubileja, odnosno 60. obljetnice dolaska sadašnje britanske kraljice na tron.

Novokrštena "Zemlja kraljice Elizabete" gotovo je dvostruko veća od Britanije s površinom od 437.000 četvornih kilometara a nastanjuju je gotovo isključivo pingvini, tuljani i razne vrste ptice.

Britansku nazočnost na tom području održavaju tri britanske istraživačke postaje. "Velika je čast što možemo istaknuti predanost Velike Britanije Antarktiku trajnim povezivanjem s Njenim Veličanstvom", rekao je ministar vanjskih poslova William Hague u izjavi.

Britanija je 1908. postala prva zemlja koja je istaknula svoje pravo na teritorij Antarktika a od tada su Novi Zeland, Francuska, Norveška, Australija, Čile i Argentina također službeno istaknuli svoje pravo na ta područja no većina zemalja ih ne priznaje.

Hague je imenovanje objavio za posjeta kraljice ministarstvu, što je bila i posljednja službena aktivnost njene Dijamantne obljetnice.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙