FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hamas u anketama izjednačen s Fatahom u slučaju izbora

Autor: vrad
JERUZALEM, 17. prosinca 2012. (Hina/AFP) - Hamasu koji je na vlasti u Gazi, raste potpora i sada je izjednačen s Fatahom predsjednika Mahmouda Abbasa, po anketi koju je Palestinian Center for Policy and Survey Research (PSR) proveo na Zapadnoj obali i u Gazi i objavio je u ponedjeljak.

Anketa se provodila nakon izraelske operacije u Gazi (14-21. studenog), posjeta Hamasova vođe u egzilu Haleda Meshala Gazi (7-10. prosinca) i glasovanja u UN-u od 29. studenog kojim je, na Abbasov prijedlog, Palestini dodijeljen status zemlje promatrača.

U prilikama nacionalnog jedinstva postignuta nakon te odluke, PSR ističe "neobičan porast optimizma u vezi s izgledima za pomirbu i ujedinjene Zapadne obale i Pojasa Gaze", ne samo u odnosu na rujan, nego "posebno nakon razdvajanja u lipnju 2007."

Većina ispitanika misli da će se Gaza i Zapadna obala kojom vlada Fatah ujediniti, pri čemu 39 posto misli da će se to dogoditi u bliskoj budućnosti, a 40 posto misli da to neće biti tako brzo. Tek 18 posto drži da je ta podjela konačna, u odnosu na 42 posto u ranijoj anketi PSR-a objavljenoj prije tri mjeseca.

Da se uskoro održe izbori, Abbas, koji je rekao da se neće kandidirati, izgubio bi od predsjednika Hamasove vlade u Gazi Ismaila Haniyeha (45 posto naspram 48 posto) koji bi ostvario najbolji rezultat nakon Hamasove pobjede na parlamentarnim izborima 2006.

U rujnu je Abbas vodio s 51 posto glasova, a Haniyeh je dobio 40 posto, podsjeća taj institut sa sjedištem u Ramallahu, na Zapadnoj obali.

Da se danas održe parlamentarni izbori, 78 posto ispitanika sudjelovalo bi na njima: Fatah bi dobio 36 posto glasova (-1) a Hamas 35 posto (+7).

Anketa se provodila od 13. do 15. prosinca na Zapadnoj obali i u Gazi na uzorku od 1.270 odraslih osoba s marginom pogrješke od 3 posto.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙