FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran kaže da svjetske sile moraju okončati pat poziciju

Autor: akoz
DUBAI, 17. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Iranski ministar vanjskih poslova u ponedjeljak je rekao da se mora naći način za okončanje pat pozicije sa svjetskim silama zbog nuklearnog programa Teherana, izvijestila je iranska novinska agencija, no nije iznio nove inicijative kako bi se to postiglo.

"Dvije strane, Iran i svjetske sile, došle su do zaključka da moraju izaći iz sadašnje pat pozicije", rekao je Ali Akbar Salehi, iranskoj studentskoj novinskoj agenciji (ISNA).

Salehi je svoj komnetra dao uoči očekivanog nastavka rada diplomacije, možda idućeg mjeseca, kako bi se razriješio desetljeće dug spor oko iranskog nuklearnog programa za koju zapadne zemlje sumnjaju da za cilj ima razvoj atomskog oružja.

Svjetske sile žele da Iran ograniči svoj program obogaćivanja uranija i u potpunosti surađuje s inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju. Prioritet za Iran je da Zapad ukine uvedene sankcije koje sve više štete njegovom gospodarstvu.

U tri kruga pregovora ranije ove godine nije postignut napredak. Velike sile su pripremile obnovljenu verziju paketa koji je Teheran odbacio u ranijim razgovorima, rekli su zapadni diplomati ne navodeći pojedinosti. Njihov je neposredni cilj da Iran zaustavi obogaćivanje uranija na visoku razinu koji se brzo može pretvoriti u materijal za izradu oružja i zatvori podzemno postrojenje Fordow, gdje se uranij obogaćuje i pohranjuje.

Iran je naznačio moguću fleksibilnost u pitanju obogaćivanja na 20 posto u zamjenu za ublažavanje sankcija, za što svjetske sile kažu da bi bilo preuranjeno dok Iran ne napravi značajne ustupke. Iran želi i priznanje, kako kaže, njegovog "prava" na rafiniranje uranija. "Iran traži svoje neotuđivo, legalno i legitimno pravo i ne želi ništa više", rekao je Salehi.

Jedan zapadni dužnosnik je rekao da je prerano reći hoće li novi diplomatski pokušaj dati rezultata. "Vidimo da te sankcije imaju gospodarski utjecaj na Iran i pitanje Irana je da doista uzme ovu ponudu ozbiljno".

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙