FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eurostat traži odgodu popisa stanovništva u BiH - mediji

Autor: zkre
MOSTAR, 14. prosinca 2012. (Hina) - Popis pučanstva i kućanstava u Bosni i Hercegovini, koji je ranije bio najavljen za prvu polovicu travnja sljedeće godine, mogao bi biti odgođen na zahtjev Ureda za statistiku Europske komisije (EUROSTAT) zbog tehničke nepripremljenosti i prijepora koji postoje u popisnome obrascu, objavili su u petak mediji u BiH.

Ravnatelj u Uredu za statistiku EUROSTAT-a Pieter Everaers u petak je trebao vlastima BiH predstaviti zaključke o procjenama spremnosti za održavanja popisa pučanstva. Everaers se, kako je izvijestila bosanskohercegovačka televizija (BHT) u svome središnjem dnevniku, nije u petak pojavio na najavljenoj konferenciji za novinare, a iz izaslanstva Europske unije u BiH je objašnjeno da "vlastima BiH nije bilo moguće predstaviti rezultate". Na ovu tvrdnju oštro je reagiralo ured predsjednika vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande, koji je opovrgao navode da se predstavnici EUROSTAT-a nisu mogli susresti s predstavnicima zoga ureda.

Ured je pojasnio da je predsjedanik vijeća ministara BiH na vrijeme obavijestio izaslanstvo EU da će u ovome razdoblju biti na službenom putu, ali je predložio da se izaslanstvo sastane s predstojnikom ureda predsjednika i savjetnikom, koji su bilo ovlašteni obaviti razgovor. Međutim, izaslanstvo EUROSTATA se oglušila na taj prijedlog i nije odgovorilo ni pozitvno, ni negativno na dostavljeni dopis, priopćilo je Bevandin ured.

Mediji u BiH tvrde da su predstavnici EUROSTAT-a predložili odgodu provedbe popisa pučanstva. Od vlasti BiH zatražili su jasno očitovanje o sadržajima pojedinih stavki u popisnome listiću.

Najviše pozornosti u javnosti su izazvale odredbe da se građani BiH mogu izjasniti kao jedni od tri konstitutivna naroda, Hrvati, Srbi ili Bošnjaci, te kao pripadnici ostalih naroda i manjina.

Posljednji popis pučanstva u BiH obavljen je 1991. godine. Prema zakonu, popis pučanstva u BiH trbao se provesti između 1. i 15. travnja iduće godine.

Provedba popisa pučanstva je i jedan od uvjeta da bi vlasti BiH bile u stanju podnijeti zahtjev za stjecanje statusa kandidata za pregovore s Europskom unijom.

(Hina) xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙