FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MORH: završena obuka i trenaža noćnog letenja u Zemuniku

Autor: dmak
ZAGREB, 14. prosinca 2012. (Hina) - U 93. zrakoplovnoj bazi HRZ-a i PZO-a u vojarni u Zemuniku završio je danas ciklus obuke i trenaže noćnog letenja uz pomoć uređaja za noćno letenje (Night Vision Googles - NVG), priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH).

Temeljna obuka za pilote i tehničare letače provodila se na helikopteru MI-171 Sh, a trenaža u eskadrili helikoptera na BELL-u 206 B.

Potporu u provedbi obuke na helikopterima MI-171 Sh pružali su piloti eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zrakoplovne baze i američki instruktori, a trenaža je održana pod vodstvom hrvatskih nastavnika letenja za obuku u noćnim uvjetima.

Letovi uz pomoć NVG opreme počeli su prije dvije godine, a namjera je osposobiti sve pilote i posade helikoptera HRZ-a i PZO-a za letenje noću uz pomoć spomenutih uređaja koje je darovala američka vojska. Osim letačkih posada, obuku redovito izvode i zrakoplovni tehničari, navodi se u priopćenju.

NVG oprema omogućava posadama da pri minimalnome noćnom svjetlu (zvjezdano nebo ako nema Mjeseca ili slabi izvor svjetla u daljini, odbljesak vanjske rasvjete…) uoče sve detalje nužne za sigurno letenje (žice dalekovoda, stabla i druge prepreka, podloga za slijetanje…). Također, uz pomoć NVG opreme akcije traganja i spašavanja mogu se izvoditi i noću, a za medicinske noćne letove zahvaljujući toj opremi moguća su slijetanja na nepripremljenim terenima i helidromima koji nemaju svu potrebnu infrastrukturu noćnog starta.

Piloti eskadrile helikoptera koji lete na BELL-u 206 B završili su temeljnu i naprednu obuku, a trenažom održavaju dostignuti stupanj uvježbanosti na operativnoj i taktičkoj razini. Temeljna obuka obuhvaća osnovno letenje s prilagodbom na novi sustav i uvjete letenja, a napredna obuka uključuje slijetanje na uzvišenja i grebene, slijetanje na planinske vrhove i letenje u planinskom okruženju te ostale složene manevre tehnike pilotiranja u noćnim uvjetima.

Zahvaljujući osposobljenosti, dobivenim certifikatima i sustavnoj trenaži, piloti eskadrile helikoptera mogu uvježbavati i posade drugih zemalja, čime se Zrakoplovna baza u Zemuniku i na tom području razvija u Međunarodno obučno središte helikopterskih posada NATO-saveza i partnerskih zemalja, ističe se u priopćenju.

(Hina) pp/xdm ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙