FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraga o Miškovićevu poslovanju i u BiH

Autor: zkre
MOSTAR, 14. prosinca 2012. (Hina) - Pravosudna i istražiteljska tijela u Bosni i Hercegovini uključila su se u provjeru poslovanja i privatizacije nekoliko tvrtki u BiH koje su u vlasništvu Delta Holdinga srbijanskog tajkuna Miroslava Miškovića, koji se nalazi u pritvoru u Srbiji zbog sumnje u privatizacijske prijevare u Srbiji, objavila je Federalna televizija (FTV).

Po navodima FTV-a, županijsko tužiteljstvo u Sarajevu naložilo je da se ispitaju sumnjive radnje "Delta Holdinga" prigodom privatizacije sarajevskog poduzeća "Standard". U Miškovićevu vlasništvu u BiH je nekoliko tvrtki. Federalna financijska policija provodi istragu nakon što je tužiteljstvo županije Sarajevo primilo prijavu malih dioničara kompanije Standard, koji tvrde da su oštećeni u kriminalnoj privatizaciji kompanije.

Kompanija Delta, koja je u vlasništvu Miroslava Miškovića, preuzela je, kako dalje navodi FTV, prije 10 godina nadzor nad sarajevskom kompanijom Standard. Njemačka firma Demut, čiji je pravi vlasnik nepoznat, putem računa nepoznate osobe kupila je tada 53 posto dionica sarajevskog "Standarda". Nakon toga gubici ove kompanije su se knjižili na teret kapitala sve dok se broj dionica njemačkog "Demuta" nije uvećao na 88,9 posto vlasništva "Standarda". Taj kapital 2011. godine preuzela je Miškovićeva kompanija "Delta".

Nakon toga došlo je do podjele "Standarda" na "Standard namještaj" i "Standard nekretnine". Po navodima FTV-a, sva imovina prebačena je na "Standard nekretnine", dok su gubici prebačeni na kompaniju "Standard namještaj".

Sumnju u financijske malverzacije dodatno pojačava dokument Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH prema kojemu je većinski vlasnik "Standard namještaja" ciparska firma "Olektar Impex Limited", dok je vlasnik "Standard nekretnina" beogradska kompanija "Delta". Odgovorna osoba u ovim kompanijama je Đorđije Cerović za kojega srbijanski mediji navode da je bio osoba od Miškovićeva povjerenja te je bio na čelu drugih njegovih poduzeća.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙