FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 14. prosinca 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

NEW YORK

Norman Joseph Woodland, izumitelj sveprisutnih barkodova koji su preobrazili trgovinu, umro je u 91. godini, javlja američki tisak. Dok je iscrtavao crte na pijesku u Miami Beachu prije 64 godine sinula mu je ideja da upotrijebi motiv crta koji bi sadržavao informacije o proizvodu, ispričala je listu New Jersey Record njegova kći Susan Woodland. S partnerom Bernardom Silverom, koji je umro tijekom šezdesetih godina, deponirao je patent barkoda 1952. koji su prodali elektroničkoj tvrtki Philco za 15.000 dolara, dodala je. Joseph Woodland je bio inženjer strojarstva i radio je za IBM 35 godina, te se umirovio 1987. Bio je član ekipe koja je razvila laser čitač barkoda tijekom sedamdesetih.

BEČ

Da su astrolozi i vidovnjaci bili u pravu, 2012. bi se ukinuo euro, došlo bi do erupcije Vezuva a Olimpijske igre u Londonu bile bi meta terorističkih napada. Samozvani proroci ove su godine u velikoj mjeri zakazali, proizlazi iz analize što ju svake godine objavljuje Društvo za znanstveno istraživanje paraznanosti (GWUP) u Berlinu. Najnevjerojatnija proročanstva za 2012. došla su od kanadske vidovnjakinje Nikki Pezaro. Ona je tvrdila da će krajem godine ptice napadati ljude, a iz mora izranjati čudovišta, te da će se pronaći Sveti gral. Pezaro međutim nije jedina predvidjela erupciju Vezuva. To isto najavljivao je i njezin kolega Blair Robertson. GWUP je zabilježio i da je vidovnjak Kurt Allgeier za kraj lipnja i početak srpnja bio najavio prirodne katastrofe "koje će biti snažnije od onih koje smo već doživjeli". Vidovnjakinja Susanne Eder

predvidjela je pak za sredinu srpnja "bombaške atentate, terorističke napade, rušenja zrakoplova i druge katastrofe".

ŽENEVA

Ruski kolekcionar iz Monaka platio je ovog tjedna rekordnih 120 tisuća švicarskih franaka za četiri pisma koja je napisao posljednji ruski car Nikolaj II tijekom Prvog svjetskog rata, objavila je švicarska aukcijska kuća. Pisma za koja je bilo procijenjeno da će postići cijenu od devet do 14 tisuća franaka prodao je u ponedjeljak Nicolas Romanov, 90-godišnji bratić ruskog cara koji živi u Švicarskoj. "Drago mi je da je ta pisma kupila jedna osoba koja je predana proučavanju povijesti. Činjenica da se radi o Rusu udvostručuje moje zadovoljstvo", kazao je Romanov. Neobjavljena pisma oslikavaju umiješanost ruskog cara u Prvi svjetski rat i njegovu duboku zabrinutost za dobrobit ruske vojske, prema aukcijskoj kući Hotel des Ventes Geneve.

LONDON

Većina Britanaca podupire istospolne brakove, no manje od polovice konzervativaca, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja provedeno u trenutku dok vlade u Škotskoj, Engleskoj i Walesu predlažu ozakonjenje tih brakova do 2014. godine. U prilog istospolnim brakovima izjasnilo se 55 posto Britanaca, no među glasačima konzervativaca taj je postotak manji - 46 posto je za a 48 posto protiv. Vladin plan kojeg podržava premijer David Cameron a protivi mu se Anglikanska crkva suprotstavio je zastupnike Konzervativne stranke i birače. U Britaniji su zakonski izjednačeni heteroseksualni brakovi i istospolne zajednice no pobornici istospolnih brakova smatraju da je zasnivanje zajednice inferiorno zasnivanju braka. Predloženim zakonima crkve će biti izuzete iz obveze vjenčavanja istospolnih partnera i same će moći odlučiti hoće li održavati takva vjenčanja.

WASHINGTON

Nagli porast broja američkih hispanika i azijata dramatično će promjeniti izgled Sjedinjenih Država tijekom sljedećih 50 godina i nijedna etnička skupina neće biti u većini, pokazuju podaci američkog saveznog ureda za statistiku po kojem ta nacija pokazuje trend starenja kao i usporenijeg rasta stanovništva. Do 2060. godine bijelci će činiti 43 posto američkog stanovništva i bit će ih 179 milijuna a broj pripadnika današnjih američkih manjina, koje će činiti 57 posto ukupnog stanovništva, u razdoblju od 2012. do 2060. godine porast će sa 116,2 milijuna na 241,3 milijuna od čega će 128,8 milijuna biti hispanici. Manjine danas predstavljaju 37 posto stanovništva. Trend je rezultat veće stope nataliteta među manjinama nego među bijelcima. Gotovo svaki treći Amerikanac 2060. godine bit će hispanik dok je danas to svaki šesti. Očekuje se da će se broj azijata tijekom sljedećih 50 godina također udvostručiti.

PARIZ

Francuski glumac Gerard Depardieu, koji je odlučio otići živjeti u Belgiju kako bi izbjegao plaćanje novouvedenih poreza za bogataše u Francuskoj, stavio je u prodaju svoj pariški hotel, navela je tvrtka Daniel Feau, specijalizirana za luksuzne nekretnine. Taj hotel nalazi se u ulici Cherche-Midi, u središtu četvrti Saint-Germain-des-Pres. Nekretnina od 1.800 četvornih metara uključuje hotel Chambon izgrađen u 19. stoljeću i riječ je o povijesnom spomeniku, stoji u oglasu na internet stranici tvrtke za nekretnine. Cijena nije navedena, ali dnevni list Le Parisien spominje iznos od oko 50 milijuna eura. Gerard Depardieu (63), jedan od najbolje plaćenih francuskih filmskih glumaca, nedavno je kupio kuću u Belgiji u selu Nechin blizu francuske granice u kojem 27 posto stanovnika čine francuski državljani. Većina njih preselila se u Belgiju kako bi izbjegla plaćanje novih francuskih poreza za bogataše.

LONDON

Znanstvenici su pronašli najstariji dokaz da je pračovjek pravio sir: na fragmentima lončarije starima sedam i pol tisuća godina našli su perforacije po kojima su te posude bile upravo kao današnja cjedila za sir. Proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda omogućila je ranim farmerima da se prehrane bez ubijanja vrijedne stoke, a proizvodnja sira pretvorila je mlijeko u trajniju namirnicu, probavljivu stanovništvu koje u to doba vjerojatno nije podnosilo laktozu iz mlijeka. Britanski istraživači sa sveučilišta u Bristolu, s kolegama iz Sjedinjenih Država i Poljske, analizirali su masne kiseline iz lončarije pronađene u poljskoj regiji Kuyaviji i otkrili da su te posude upotrebljavane za odvajanje masnoćama bogatog sira od sirutke pune laktoze.

TOKIO

Japanac Ryokichi Kawashima u svojoj 95. godini odlučio je kandidirati se na predstojećim parlamentarnim izborima i za potrebe svoje kampanje odvojio je oko 28 tisuća eura od novaca koje je uštedio za svoju starost i troškove pokopa. On se registrirao u tokijskom gradskom uredu i time je postao najstariji kandidat na nedjeljnim izborima za donji dom parlamenta. "Jednostavno sam mislio da je sad na meni red", kazao je Kawashima ponosno pokazujući poster s njegovim likom na oglasnoj ploči u gradiću Hanyu u predgrađu Tokija. "To mi je palo na pamet kad sam gledao televizijsku debatu glavnih stranaka", kazao je dodajući da nije mogao podnijeti "koliko imaju malo veze sa stvarnosti".

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙