FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obljetnica 72. bojne Vojne policije - udruga dobila trobojnicu generala Gotovine

Autor: zjur
SPLIT, 13. prosinca 2012. (Hina) - Polaganjem vijenaca na gradskome groblju Lovrincu, misom za poginule i umrle hrvatske branitelje te svečanom akademijom u Lori danas je u Splitu proslavljena 21. obljetnica 72. bojne Vojne policije.

Ratni zapovjednik 72. bojne Mihael Budimir na svečanoj akademiji svojim je suborcima prenio pozdrave generala Ante Gotovine, koji mu je na dočeku u Zadru darovao hrvatsku trobojnicu.

"Ovu zastavu sada ja poklanjam Udruzi 72. bojne Vojne policije", rekao je Budimir, nakon čega se dvoranom prolomio gromoglasni pljesak.

Postrojba je tijekom Domovinskog rata bila u gotovo svim ratnim operacijama na području Hrvatske. Osnovana je kao najelitnija postrojba Hrvatske vojske na južnome bojištu 13. prosinca 1991. Kroz nju je tijekom Domovinskog rata prošlo oko 2500 pripadnika, od kojih je 13 poginulo.

Umirovljeni stožerni brigadir Marjan Biškić rekao je na svečanosti kako je ratni put 72. bojne Vojne policije ispisan krvlju suboraca, pri čemu je kazao kako "mrtve nitko ne može vratiti, ali može ponos pričajući o njima".

Zlatko Čipčić, negdašnji zapovjednik samostalne satnije Vojne policije pri 4. gardijskoj brigadi Hrvatske vojske, rekao je da je postrojbu tijekom cijelog tara krasilo junaštvo koje se ne smije zaboraviti.

"Danas smo posebno sretni jer su naši generali slobodni. Obilježavajući današnji dan, ne smijemo zaboraviti prvog predsjednika Franju Tuđmana ni tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška. Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što", istaknuo je Čipčić.

Svečana akademija počela je prikazivanjem isječka iz sudnice u Haagu u kojoj je izrečena oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, a nastavljena je prikazivanjem filma o 72. bojni Vojne policije i poginulim pripadnicima te postrojbe. U ime grada na svečanoj akademiji bila je Anđelka Visković, a u ime županije župan Ante Sanader.

(Hina) xzjur yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙