FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MFIN: porez na nekretnine predstavljen strankama; odazvali se samo SDP, HNS i HSU

Autor: nbrc
ZAGREB, 13. prosinca 2012. (Hina) - Predstavnici Ministarstva financija predstavili su danas prijedlog zakona o porezu na nekretnine predstavnicima političkih stranaka, a pozivu su se odazvali predstavnici triju stranaka vladajuće koalicije - SDP-a, HNS-a i HSU-a, dok se druge pozvane političke stranke nisu odazvale, objavilo je danas Ministarstvo financija.

"Pozivu na predstavljanje prijedloga zakona odazvali su se samo predstavnici Socijaldemokratske partije Hrvatske, Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati i Hrvatske stranke umirovljenika, iako su bili pozvani i predstavnici Hrvatske demokratske zajednice, Hrvatske seljačke stranke, Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević, Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje, Hrvatskih laburista - Stranke rada, Istarskog demokratskog sabora, Samostalne demokratske srpske stranke, nezavisni zastupnici i zastupnici nacionalnih manjina", navodi se u priopćenju koje je Ministarstvo financija objavilo na svojim internet stranicama.

Prijedlog zakona o porezu na nekretnine predstavnicima političkih stranaka, kako se navodi, predstavili su ministar financija Slavko Linić, pomoćnica ministra i ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec i pomoćnica ravnateljice Porezne uprave Marijana Vuraić Kudeljan.

Tijekom predstavljanja istaknuto je kako predloženi porez na nekretnine nije novi porez već zamjena za postojeći porez na kuće za odmor i komunalnu naknadu, kako je u funkciji rasterećenja cijene rada i financiranja decentraliziranih funkcija te stavljanja imovine u funkciju. To je lokalni porez za lokalne potrebe, koji bi bio postupno uveden, u fazama. Osnovna načela oporezivanja bila bi načelo pravednosti, što znači plaćanje prema vrijednosti imovine - veća vrijednost uz veću stopu poreza, te načelo mogućnosti plaćanja - imovina kao odraz ekonomske snage i sposobnosti plaćanja, ističe se u priopćenju.

Dodaje se da su predstavnici Ministarstva financija upoznali predstavnike političkih stranaka sa svim detaljima zakonskog prijedloga, odnosno s načinom određivanja poreza, poreznim oslobođenjima i olakšicama.

"Nakon predstavljanja prijedloga zakona predstavnici SDP-a, HNS-a i HSU-a iznijeli su svoje prijedloge o njegovu konceptu i provedbi. Većina predstavnika upozoravala je na mogućnosti zlouporabe u primjeni Zakona, a predstavnici HSU-a predložili su manje olakšica za bogatije građane", navode iz Ministarstva financija.

Iz tog resora najavljuju da će se uskoro u većim regionalnim centrima održati još nekoliko prezentacija i javnih rasprava o prijedlogu zakona o porezu na nekretnine.

Javna rasprava trajat će do početka travnja, a svi prikupljeni prijedlozi pomoći će u pripremi prijedloga zakona za prvo čitanje, zaključuje se u priopćenju.

Ministarstvo financija je početkom ovog tjedna, 10. prosinca predstavilo prijedlog zakona o porezu na nekretninečlanovima Udruge gradova i Udruge općina.

(Hina) xpp/xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙