FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUP o zaustavljanju donošenja zakona o zabavnim i posebnim automatima

Autor: dsta
ZAGREB, 13. prosinca 2012. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) upozorila je danas da zaustavljanje donošenja zakona o zabavnim i posebnim automatima za igru onemogućava investicije vrijedne 25 milijuna eura, a iz županijskih proračuna 'izbija' godišnje 66 milijuna kuna.

Odbacivanjem ovog zakona nanijela bi se velika šteta domaćim proizvođačima zabavnih igara i automata od kojih su neki zbog očekivanih povoljnih učinaka zakona na proizvodnju već investirali u nove kapacitete, ističu iz HUP-a.

Podsjećaju kako je Koordinacija proizvođača i priređivača zabavnih i posebnih automata za igru unutar HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika inicirala donošenje zakona kojim bi se regulirala domaća industrija zabavnih igara, s obzirom da je trenutni pravni okvir, koji je na snazi već više od 10 godina, neadekvatan.

Ministarstvo financija je u prvoj polovici ove godine pokrenulo proceduru donošenja zakona o zabavnim i posebnim automatima za igru, prihvatila ga je Vlada, a nakon prvog čitanja u Saboru gdje je prihvaćen većinom glasova, upućen je na drugo čitanje s namjerom da stupi na snagu 1. siječnja 2013. godine. No, u međuvremenu je procedura donošenja zakona zaustavljena, a, prema rokovima iz Poslovnika Hrvatskog sabora, ne ode li taj zakon u drugo čitanje do kraja ovog tjedna dolazi do odbacivanja zakona iz procedure.

Iz Koordinacije ističu kako bi se jasno definiranim i uređenim tržištem zabavnih igara eliminirala siva ekonomija, otvorio prostor novim investicijama u domaću proizvodnju od oko 25 milijuna eura te omogućilo otvaranje novih radnih mjesta.

Također, prema izračunima koje je napravilo samo Ministarstva financija, prihod jedinicama lokalne samouprave koje ubiru porez na automate za zabavne igre bi se sa sadašnjih 10 milijuna kuna povećao na 76,8 milijuna kuna godišnje.

Napominju i da djelatnost, u kojoj je direktno i indirektno zaposleno oko 800 osoba u okviru 200 domaćih tvrtki, na svjetskom tržištu bilježi osobiti uspjeh, među 10 najvećih svjetskih proizvođača aparata za pikado njih 4 je iz Hrvatske.

Tržište EU se u posljednjih nekoliko godina razvija u smjeru novih, posebnih automata za igru, s minimalnim dobitkom, a hrvatski zakonodavni okvir onemogućava njihovo legalno postavljanje. Domaći proizvođači, koji su pokrenuli proizvodnju takvih automata i na europskom tržištu imaju status premium proizvođača, u Hrvatskoj te automate ne mogu prodavati zbog izostanka regulative.

(Hina) xpp/xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙