FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ddad
ZAGREB, 13. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Ministar branitelja Predrag Matić pozvao je jutros saborske zastupnike da podrže izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja, kojim se omogućuje javna objava popisa branitelja, te apelirao na njih da raspravu o konačnom tekstu tog zakonskog prijedloga vode konstruktivno, bez teških riječi. "Apeliram da rasprava bude konstruktivna, a s moje strane, s obzirom da sam u proteklom razdoblju dobio puno poziva hrvatskih branitelja koji su mi dali potporu i rekli da se ne spuštam na razinu razgovora kakav je bio prošli put, odgovorit ću vrlo rado na sve konstruktivne prijedloge, na one druge neću uopće odgovarati", poručio je Matić zastupnicima. Istaknuo je da njegovo ministarstvo nije u konačnom zakonskom tekstu ništa mijenjalo u odnosu na prvo čitanje, "budući da smo stvarno temeljito pripremali ovaj zakon".

Tim se Vladinim prijedlogom omogućuje javna dostupnost popisa hrvatskih branitelja iz Registra, uz, kako tvrde u Vladi, puno poštivanje odredbi Zakona o zaštiti osobnih podataka te zakona kojima je uređena tajnost klasificiranih podataka.

ZAGREB - Većina saborskih klubova podržala je danas izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja, dio kojih je i objava popisa branitelja, dok se HDZ tome usprotivio, prozivajući vladajuće da samo skreću pozornost s problema koji stvarno opterećuju hrvatske građane, među njima i branitelje. Franko Vidović je u ime SDP-a naglasio kako popis branitelja treba objaviti zbog njihove časti i dostojanstva, kako bi se njihove obitelji, ali i svi hrvatski građani mogli njima ponositi i zahvaliti im što Hrvatska ima budućnost i što živimo u slobodi. Josip Đakić (HDZ), prozvao je Vladu da predloženim zakonskim izmjenama daje lažnu nadu braniteljima da će im biti bolje, da će dobiti neka prava koja nikada neće moći koristiti jer za njihovu provedbu nisu osigurani novci u proračunu. Hrvatski laburist Mladen Novak ocijenio je lošim što se rasprava o 'braniteljskom zakonu' svela samo na to treba li objaviti Registar branitelja ili ne, pa onda i je li to lista ponosa, stup srama ili dokazni materijal. Damir Kajin (IDS) je ocijenio da će se zakonskim izmjenama poboljšati položaj hrvatskih brantitelja, te da je ovo pravi trenutak za donošenje zakona. "To je dobar zakon jer uvodi niz prava i ako oko nečega treba postići konsenzus, onda je to ovaj zakon", naglasio je. I Petar Baranović (HNS) istaknuo je kako Sabor popis branitelja treba staviti u kontekst koju mu i pripada. HDSSB je podržao objavu popisa hrvatskih branitelja, ali i pozvao na objavu popisa hrvatskih građana koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku.

ZAGREB - Hrvatska seljačka stranka (HSS) poručila je danas premijeru Zoranu Milanoviću da je i propust grijeh, a Vladu pozvala da na isti način tretira svakog građana koji ne plati porez, pa tako i članove Kukuriku koalicije. "Stvarno su zanimljiva tumačenja našeg vrlog premijera Zorana Milanovića. Kad građani ne plate porez idu na stup srama i na prisilnu naplatu i to često bez mogućnosti otplate na rate. Činjenica je da ovoj Vladi građani od prvog dana nisu baš prevažni, no morali bi biti toliko pošteni da barem članovi Kukuriku koalicije budu isto tretirani kao svaki hrvatski građanin. Pa ako pokoji ministar zaboravi prebaciti firmu na odvjetnički ured, to i nije toliko važno, ali ako 'zaboravi' platiti državi porez, e to je nešto drugo. Pa gospodine predsjedniče hrvatske Vlade, Vi kao deklarirani agnostik u zadnje vrijeme često zazivate Boga, a mi iz HSS-a Vam samo želimo ukazati da je i propust grijeh", stoji u priopćenju HSS-a.

ZAGREB - Zbog iznimno niskih temperatura noćas oko dva sata puknula je magistralna vodovodna cijev na križanju Selske i Zagrebačke avenije, a popravak je u tijeku.

Kako se nakupilo dosta vode ispod nadvožnjaka na križanju Selske i Zagrebačke avenije policija je zatvorila promet Selskom cestom od Zagrebačke avenije do Horvaćanske. Ekipe Vodoopskrbe i odvodnje i dežurni službenici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama su na terenu.

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je danas da ne može govoriti o slučaju navodnog tajnog praćenja glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osam novinara po nalogu bivšeg glavnog ravnatelja policije Olivera Grbića jer "trenutno ne raspolaže podacima". "U ovom trenutku ne raspolažem s podacima da bih vam bilo šta mogao odgovoriti", kazao je ministar Ostojić novinarima nakon otvaranja Četvrte konferencije Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa. Na pitanje novinara hoće li pokrenuti istragu, rekao je da je će odgovor na to pitanje dati Ravnateljstvo policije. Prema pisanju "Novoga lista", bivši glavni ravnatelj policije Oliver Grbić je prošle godine, uoči parlamentarnih izbora, naložio tajno praćenje glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osam novinara. Bajića i novinare policija je, navodi list, nadzirala izravnim praćenjem te izlistima telefonskih kontakata, a formalni razlog bio je curenje podataka tijekom istrage nad HDZ-om u slučaju Fimi medija.

RIJEKA - Županijski sud u Rijeci ukinuo je nepravomoćnu presudu Općinskog suda kirurgu Branku Popoviću za nesavjesno liječenje pri operaciji Miroslava Maškarina te je slučaj vraćen na ponovno suđenje, potvrdila je glasnogovornica Općinskog suda Sandra Juranović. Vijeće Županijskog suda je u obrazloženju odluke navelo kako ponovno treba izvesti sve dokaze, što uključuje iskaze svjedoka te posebno ispitivanje vještačkih nalaza iz Zagreba i Osijeka, navela je Juranović. Drugostupanjski Županijski sud je ocijenio da u prvom suđenju nije dovoljno precizno utvrđen tijek operativnog zahvata kako bi se moglo procijeniti je li riječ o gruboj grešci kirurga, kazala je. Kirurg Branko Popović je u rujnu prošle godine nepravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine zbog nesavjesnog liječenja, odnosno da je tijekom laparskopske operacije slijepog crijeva u srpnju 2006. godine zbog nehaja, Miroslavu Maškarinu probio aortu. Zbog gubitka krvi nepovratno mu je oštećeno tkivo pa mu se morala amputirati noga. Uz to, teško mu je oštećen i dio unutarnjih organa.

VARAŽDIN/OSIJEK- Varaždinska policija otkrila je lanac krijumčara i preprodavača lijekova za poboljšanje seksualne potencije, čime su se bavila i dvojica muškaraca koje je u odvojenoj akciji uhvatila osječka policija. Iz varaždinske su policije danas izvijestili da su dovršili kriminalističko istraživanje nad više osoba s varaždinskog i međimurskog područja za koje se sumnja da su bili dio lanca koji se bavio švercom i preprodajom lijekova za poboljšanje seksualne potencije. Sumnja se da je 44-godišnjak dulje vrijeme od nepoznatog muškarca s područja Federacije Bosne i Hercegovine nabavljao veće količine farmaceutskih proizvoda koji se koriste pri poboljšanju seksualne potencije. Nepoznati dobavljač je potom angažirao dvojicu vozača autobusa u dobi od 52 i 35 godina koji su lijekove skrivali u unutrašnjosti vozila i krijumčarili u Hrvatsku preko graničnog prijelaza Županja – Orašje. Lijekove su dostavljali 44-godišnjaku koji ih je prodavao osmorici muškaraca. Oni su ih, pak, dalje preprodavali krajnjim korisnicima. Pretragama domova i vozila devetorice osumnjičenih policija je pronašla 300-tinjak kutija raznih lijekova, 328 šteka raznih cigareta bez nadzornih markica RH te 21,5 kilogram rezanog duhana. Na drugom kraju Hrvatske policija je zbog iste stvari uhitila dvojicu Osječana u dobi od 41 i 44 godine koje se sumnjiči da su između srpnja i prosinca, preko graničnog prijelaza Erdut, u više navrata prokrijumčarili veću količinu lijekova za poboljšanje seksualne potencije koje su kasnije prodavali na području Hrvatske. Sumnja se da su na taj način "zaradili" više desetaka tisuća kuna.

(Hina) xdd ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙