FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WP: S. Koreja predstavlja prijetnju

Autor: rtom
ZAGREB, 12. prosinca 2012. (Hina) - Sigurnosnu prijetnju Sjeverne Koreje koja je u srijedu uspješno lansirala dugometnu raketu, sve je teže kažnjavati, ocjenjuju analitičari za američki list The Washington Post u srijedu te drže da bi Sjedinjene Države trebale promijeniti strategiju prema toj izoliranoj komunističkoj zemlji.

Međunarodna zajednica osudila je službeni Pyongyang zbog lansiranja rakete što strani čelnici tumače kao testiranje vojne tehnologije, a Pyongyang tvrdi da je samo postavljanje meteorološkog satelita u orbitu.

Sjevernokorejski vojni pokus trebao bi potaknuti Bijelu kuću da razmisli o promjeni strategije prema Sjevernoj Koreji, drže kritičari.

"Pristup administracije predsjednika Baracka Obame i dalje je nemaštovit i na izdisaju", smatra republikanac Ed Royce, budući predsjednik Odbora za vanjske poslove.

"Američka politika prema Sjevernoj Koreji je 'dugogodišnji neuspjeh'", kaže Royce koji drži da Washington mora promijeniti pristup ili pak promatrati kako raste prijetnja regiji i SAD-u".

Zadnjih 20 godina razne su američke vlade pokušavale pritisnuti Pyongyang na suradnju pregovorima u koje su uključeni Kina, Rusija, Južna Koreja i Japan.

Razvoj oružja "omiljena je igračka" režima Sjeverne Koreje koji brani svaki oporbeni glas, političke neistomišljenike šalje u logor, a njegov narod trpi nestašice hrane.

Južnokroejski dužnosnik rekao je za novinsku agenciju Yonhap da je Sjeverna Koreja potrošila između 2,8 i 3,2 milijarde dolara na vojni program zadnjih 14 godina.

No do srijede bilo je malo dokaza za to. Četiri prethodna pokušaja lansiranja dugometnih raketa nisu uspjela.

Stručnjaci međutim upozoravaju da zemlju čeka golem posao prije nego bi mogla postati izravna prijetnja SAD-u svojim interkontinentalnim balističkim raketama. Mora minijaturizirati nuklearno oružje kako bi bilo dovoljno maleno da ga montira na raketu te razviti tehnologiju koja bi omogućila uređaju da ponovno uđe u atmosferu iz svemira.

Uspješno testiranje u srijedu pokazalo je da je Pyongyang poboljšao svoj program naoružanja unatoč UN-ovim sankcijama kojima je kažnjen zbog nesuradnje u nuklearnom programu.

No analitičari ističu da Sjeverna Koreja kojom vlada dinastija prvog komunističkog predsjednika Kim Il-Sunga sve teže na tržištima pere svoj ilegalni novac, sve teže uvozi luksuzne proizvode i materijal za oružje jer su prekinute gotovo sve gospodarske veze osim s Kinom.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙