FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipat: vojska prekida pregovore, oporba protiv ustava

Autor: rtom
KAIRO, 12. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Egipatska vojska u srijedu je naprasno odgodila najavljene pregovore s oporbom koja je ranije najavila da će svoje birače pozvati neka glasuju protiv novog ustava na referendumu 15. te 22. prosinca.

Pregovori su odgođeni zbog slaba odaziva oporbenih vođa, rekao je vojni glasnogovornik. Nije najavio kada bi se razgovori mogli održati.

Odgodu je vojska objavila tek što je sekularna, liberalna oporbena koalicija pristala na pregovore.

"Glasat ćemo 'protiv'" novoga ustava, rekao je telefonski za Reuters bivši glavni tajnik Arapske lige Amr Musa. Ranije u srijedu su Musa i dobitnik Nobelove nagrade za mir Mohamed ElBaradei najavili da će se odazvati pregovorima o jedinstvu zemlje koje organizira vojska.

Oporba je prihvatila vojni prijedlog nakon što je prošli tjedan bojkotirala pregovore o pomirbi koje je sazvao predsjednik Mohamed Mursi.

Predsjednik koji potječe iz islamističke stranke Muslimansko bratstvo razljutio je liberalne Egipćane i ljevicu kada je ukazom proširio svoje ovlasti tako da sudovi ne mogu osporavati njegove odluke.

Tim je potezom podijelio zemlju te potaknuo nove prosvjede svojih pristaša i oporbe koja ga optužuje za krađu revolucije.

Odluka vojske o odgodi pregovora objavljena je kada su Egipćani u inozemstvu već počeli glasovati.

Egipćani su pozvani na referendum o nvome ustavu na temelju kojeg će se održati parlamentarni izbori 2013.

Vojska je dominirala postkolonijalnim Egiptom i svaki je predsjednik potekao iz njezinih redova. Autokratski predsjednik Hosni Mubarak, svrgnut masovnim prosvjedima početkom 2011., gušio je Muslimansko bratstvo.

Nakon izbora Mursi je marginalizirao generale te imenovao novo vrhovno zapovjedništvo. Vojska međutim i dalje predstavlja jamce nacionalne sigurnosti.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙