FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipatski suci neće nadzirati referendum

Autor: vrad
KAIRO, 2. prosinca 2012. (Hina/AFP) - Klub egipatskih sudaca najavio je u nedjelju da neće nadzirati referendum o nacrtu ustava raspisan za 15. prosinca, dok vlada snažna napetost između predsjednika Mohameda Morsija i sudbene vlasti.

"Svi egipatski suci dogovorili su se da neće nadzirati referendum o nacrtu ustava i da će ga bojkotirati", rekao je predsjednik Sudačkog kluba, predstavničkog tijela egipatskih sudaca, Ahmed al-Zind u priopćenju koje prenosi službena agencija Mena.

Sudački klub je još prije tjedan dana bio pozvao na neograničen štrajk na svim sudovima u zemlji sve dok islamistički predsjednik ne odustane od uredbe donesene 22. studenoga kojom je znatno proširio svoje ovlasti, napose tako što je onemogućio reviziju svojih odluka u žalbenom postupku.

Tijekom poslijepodneva jedan je islamistički čelnik koji je sudjelovao u izradi nacrta ustava ocijenio da pobuna sudaca, koji su većinom imenovani u vrijeme vladavine Hosnija Mubaraka, neće omesti uredan tijek referenduma o tom dokumentu koji je podijelio zemlju.

"Siguran sam da će suci na kraju nadzirati referendum. Imamo 14.000 sudaca. Nitko ne kaže da je 14.000 sudaca istog mišljenja" o Morsijevim ovlastima i o ustavu, rekao je u nedjelju za agenciju France Presse Amr Darrag, visoki dužosnik Stranke slobode i pravde (PLJ), političke stranke Muslimanskog bratstva iz kojega dolazi i Morsi.

Pridružujući se Vrhovnom sudu i nekim drugim sudovima u zemlji, egipatski Visoki ustavni sud proglasio je u nedjelju neograničen štrajk izražavajući tako nezadovoljstvo zbog "pritisaka" pristaša islamističkog predsjednika.

Ovih dana oporba je već upozoravala da bi štrajk sudaca koji nadziru izbore i objavljuju rezultate mogao ugroziti tijek i legitimnost referenduma raspisanog za 15. prosinca.

(Hina) xvrad ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙